ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Investițiile străine directe au crescut cu 24 la sută în semestrul întâi al anului curent

16:30 | 01.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Investiţiile străine directe (ISD) au înregistrat în primul semestru intrări nete în valoare de 40,2 milioane de dolari SUA, ca urmare a creşterii nete de pasive cu 41,9 mln dolari, în timp ce ieșirile de capital nete s-au majorat cu 1,7 mln. Ca rezultat, intrările nete de investiții străine directe s-au majorat cu 24 la sută comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, informează MOLDPRES.

În primele șase luni ale anului, investitorii din Republica Moldova au efectuat investiții directe în străinătate sub formă de acțiuni în întreprinderile de peste hotare în valoare de 1,5 milioane de dolari. Totodată, investitorii direcți din străinătate au achitat 0,2 milioane dolari din datoriile lor față de întreprinderile-fiice rezidente. Astfel, activele externe ale rezidenților sub formă de investiții directe s-au diminuat cu 1,7 milioane dolari în valoare netă.

Creșterea netă a ISD a fost generată preponderent de reinvestirea profiturilor de către investitorii străini în întreprinderile-fiice moldovenești în sumă de 33,1 milioane de dolari și de participațiile noi în capitalul întreprinderilor din R. Moldova în sumă de 11 milioane de dolari. Totodată, au fost efectuate achitări nete ale datoriilor întreprinderilor rezidente față de investitorii lor direcți de peste hotare în valoare de 2,3 milioane de dolari.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!