ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianul Mihai Cimpoi îşi sărbătoreşte cea de-a 75-a aniversare

09:38 | 03.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 sep. /MOLDPRES/. Academicianul Mihai Cimpoi, critic şi istoric literar, eminescolog, filosof al culturii, profesor universitar, om emerit, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, a împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.  

S-a născut pe 3 septembrie 1942, în comuna Larga, judeţul Hotin, astăzi raionul Briceni. În 1965, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. A fost redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Literatura artistică”, secretar literar la Teatrul Național "M. Eminescu" și la Teatrul Poetic „A. Mateevici”. 

În 1974 este acuzat de naţionalism, blamat de autorităţile comuniste, refuzându-i-se orice activitate publică. În 1987 este ales în mod democratic secretar al Comitetului de conducere, iar în 1991 - preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, funcţie în care s-a aflat până în 2010. De asemenea, este preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Creaţie din R. Moldova. A participat activ la procesul de renaştere naţională din Basarabia.

Mihai Cimpoi a fost deputat al poporului din URSS (1989-1990) și apoi deputat în Parlamentul R. Moldova (1999-2001). În paralel, îndeplineşte funcția de șef al Secției de literatură clasică la Institutul de Istorie și Teorie Literară al Academiei de Științe a Moldovei, obține doctoratul în filologie în 1998, cu teza „Eminescu, poet al Ființei” (conducător, Eugen Simion). Din 1989, a predat un curs special despre Eminescu la Universitatea de Stat din Moldova şi din 1999 -  la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Este membru de onoare al Academiei Române (din 1991), membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992); director de onoare al Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu” (1999), editor-coordonator al revistei „Mihai Eminescu” (din 2001, buletin, serie nouă); editor-coordonator şi director al revistei literare „Viaţa Basarabiei”.

Publică, din anii ’60, recenzii, studii critice în săptămânalul „Cultura” şi revista „Nistru”, impunând în gândirea critică o direcţie nouă eseistico-literară. Mihai Cimpoi a semnat circa 70 de volume, inclusiv „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, „Mihai Eminescu. Dicţionar Enciclopedic”,  „Spre un nou Eminescu”, „Căderea în sus a Luceafărului”, „Narcis şi Hyperion”, „Plânsul Demiurgului” ş.a. A contribuit la instalarea busturilor marilor scriitori români pe Aleea Clasicilor din Chişinău.

Academicianul Mihai Cimpoi a fost distins cu titlul Maestru al Literaturii (1992), Premiul de Stat (1994), Ordinul Republicii (1996), cu medalia jubiliară  „Mihai Eminescu” (România, 2000), cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Comandor (2014), cu „Ordinul Serviciul Credincios” în grad de cavaler al României etc. Este Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Tiraspol, Bălţi (R. Moldova), Oradea, Alba Iulia (România), Om Emerit al Republicii Moldova (2013). În 2012 i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006659

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!