ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii cheltuiesc mai mult decât câștigă, iar peste 42 la sută din venituri se duce pe produsele alimentare

15:35 | 04.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Cetățenii moldoveni cheltuiesc mai mult decât câștigă, veniturile medii lunare disponibile pe o persoană s-a situat în anul 2016 la peste 2060 lei, iar cheltuielile au fost estimate la 2116,8 lei, potrivit publicației statistice anuale „Aspecte privind nivelul de trai al populației în 2016”, informează MOLDPRES.

Moldovenii împart banii între mâncare și cheltuielile curente. Cea mai mare parte din bani, potrivit statisticilor, a fost alocată pentru alimente, întreținerea locuinței, îmbrăcăminte și încălțăminte. Circa 42,6 la sută din bugetul unei familii este destinat consumului alimentar, iar pentru întreţinerea locuinţei, o persoană a cheltuit în anul trecut, în medie, aproximativ 17,8 la sută din veniturile sale, iar pentru îmbrăcăminte și încălțăminte 10,5 la sută.

Potrivit statisticilor, populația cheltuiește mai mult pentru băuturi alcoolice și tutun (1,5 la sută din cheltuieli), decât pentru învățământ (0,7 la sută) și agrement (1,3 la sută din total).

Celelalte cheltuieli au avut drept destinație îngrijirea medicală și sănătate (6,4 la sută), transport (4,7 la sută), comunicații (4,7 la sută), dotarea locuinței (4,0 la sută).

Cheltuielile de consum medii lunare pe o persoană în mediul urban s-au cifrat în anul trecut, în medie pe lună, la 2544,7 lei, iar în mediul rural – 1789,2 lei pe o persoană.

Principala sursă de formare a veniturilor este activitatea salarială (42,1 la sută), fiind urmată de veniturile din prestațiile sociale cu 22,1 la sută (din care 18,8 la sută pensiile) și veniturile din activitatea individuală agricolă (8,3 la sută). Transferurile din afara țării contribuie la formarea veniturilor disponibile în proporție de 17,1 la sută.

În mediul rural, veniturile disponibile medii lunare ale populației au constituit 1771,3 lei pe o persoană, iar în mediul urban – 2437,7 lei, se mai constată în publicație. Peste nivelul mediu au avut venituri gospodăriile conduse de angajații în sectorul non-agrar, precum și de întreprinzători, respectiv cu 25,8 și 52,2 la sută, în timp ce pensionarii, persoanele angajate în sectorul agrar și lucrătorii pe cont propriu în agricultură au avut venituri sub medie

„Aspecte privind nivelul de trai al populației în 2016” este o publicație statistică anuală, ce conține informație privind nivelul de bunăstare al populației și în special, a veniturilor, cheltuielilor, condițiilor de trai etc. Cercetarea a cuprins 28 localități urbane și 97 rurale, selectate aleator pentru acest scop.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006691

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!