ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului a suspendat hotărârea Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la exercițiul din Ucraina

11:04 | 06.09.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a suspendat astăzi hotărârea Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la exercițiul militar din Ucraina, informează MOLDPRES.

Potrivit președintelui, Guvernul ar fi încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, ce prevede că „participarea unor unităţi ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”.

„În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova am decis să suspend Hotărârea Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la exercițiile militare în Ucraina. Pentru prima dată în calitatea mea de șef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituțional, care prevede că președintele „suspendă actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale””, a scris Igor Dodon pe o rețea de socializare.

Totodată, șeful statului a specificat că „Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU”.

Guvernul a aprobat azi hotărârea cu privire la participarea unui contingent de militari moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident” din Ucraina. Chestiunea a fost introdusă pe ordinea de zi la propunerea prim-ministrului Pavel Filip, care s-a arătat îngrijorat de faptul că președintele Igor Dodon le interzice militarilor moldoveni să participe la exercițiile de instruire de peste hotare, acolo unde cadrele Armatei Naționale acumulează experiență.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17006756

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!