ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie consacrată academicianului Mihai Cimpoi a fost vernisată la Biblioteca Naţională

16:21 | 06.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Biblioteca Naţională a inaugurat astăzi expoziţia-eveniment „Mihai Cimpoi – omul cetăţii cărţii”, prilejuită de cea de-a 75-a aniversare de la naşterea reputatului critic literar, eminescolog şi filosof al culturii, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 120 de cărţi, documente, manuscrise şi fotografii.

În cadrul evenimentului, directorul BNRM, Elena Pintilei, a menţionat că academicianul Cimpoi, un cititor devotat al bibliotecii, este piatra de temelie a culturii noastre.

„A fost un bun prieten al regretatului director al instituţiei, Alexe Rău, ei fiind şi consăteni. Mihai Cimpoi a publicat zeci de monografii, peste 3000 de articole ştiinţifice în ediţii periodice din R. Moldova, România, Belarus, Lituania, Maria Britanie, Franţa, Grecia, Germania, Turcia şi din alte ţări”, a subliniat Elena Pintilei. Ea i-a înmânat omagiatului testimoniul de nobleţe al BNRM pentru contribuţia substanţială adusă la dezvoltarea instituţiei.

La rândul său, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că a frecventat Biblioteca Naţională din fragedă tinereţe. „Am moderat aici şi un club literar – „Mioriţa”, care era vizitat de multă lume. Odată, întâmplător, am fost închis în bibliotecă o noapte întreagă. Şi pentru că eram într-o bibliotecă, n-am dormit, dar am citit până dimineaţă, când a fost deschisă instituţia”, a mai spus Mihai Cimpoi.

După vernisarea expoziţiei, a avut loc şedinţa clubului literar „Homo Aestetheticus” sub genericul „Lectura ca bază de cunoaştere, ştiinţă, cultură şi recreere”, moderată de academicianul Mihai Cimpoi.

Expoziţia va fi deschisă timp de o lună.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006778

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!