ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Militarii moldoveni vor avea interdicția să plece la exercițiile de peste hotarele țării fără acordul șefului statului

12:02 | 08.09.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Militarii moldoveni vor avea interdicția să plece la exercițiile, stagiile și operațiunile militare de peste hotarele țării fără acordul comandatului suprem al forțelor armate, potrivit unui ordin semnat astăzi de către președintele R. Moldova, Igor Dodon, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele a anunțat că, urmare a conflictului legat de participarea militarilor moldoveni la exercițiile din Ucraina, a solicitat Premierului Pavel Filip demisia conducerii Ministerului Apărării.

De asemenea, șeful statului a specificat că a inițiat o anchetă de serviciu pentru a identifica persoanele care au încălcat ordinul președintelui, iar ulterior, potrivit lui Dodon, acestea vor fi sancționate și retrogradate.

„Este o situație fără precedent. Guvernul a încercat să interpreteze greșit prevederile legislației. În premieră, Executivul dă indicații Forțelor Armate contrar deciziei comandantului suprem. Pe parcursul ultimelor luni nu am permis participarea militarilor la mai multe exerciții, deoarece în prezent nu există un ministru în fruntea instituției, însă la alte activități de pacificare am acceptat prezența militarilor noștri”, a susținut Dodon.

Totodată, șeful statului a precizat că „nu a permis soldaților să participe la exercițiile militare, întrucât în cadrul acestora vor fi și militari NATO, dar și că în Ucraina în prezent au loc conflicte armate”.

Executivul a aprobat acum două zile hotărârea cu privire la participarea unui contingent de militari moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident” din Ucraina. În scurt timp, șeful statului a suspendat hotărârea Guvernului, însă militarii s-au suspus deciziei Executivului și s-au deplasat la exercițiile din statul vecin.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17006842

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!