ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lucrările pictorului român Ştefan Luchian au ajuns pentru prima oară la Chişinău

15:18 | 13.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. O expoziţie sub genericul „Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate” va fi vernisată mâine în premieră absolută la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 26 de lucrări și marchează trecerea a 100 de ani de la dispariția artistului.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menţionat că de mai mulţi ani a visat să aducă această expoziţie la Chişinău. El a mulţumit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Ministerului Culturii din România, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Muzeului Naţional de Artă al României, graţie cărora acest vis a devenit realitate. „Ştefan Luchian este un artist de vârf al clasicii picturii româneşti. Prin operele sale, el a revoluţionat pictura românească”, a remarcat Tudor Zbârnea.  

În context, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Valeriu Matei, a afirmat că aceasta este prima expoziţie a unui clasic al picturii româneşti la Chişinău. „Ştefan Luchian este un mare artist plastic în plan european şi mondial, care a dat expresie unora dintre cele mai profunde sentimente”, a subliniat Valeriu Matei.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat un catalog ilustrat cu lucrările artistului, cu texte de Liliana Chiriac și Elena Olariu şi o cronologie realizată de Ilinca Damian. Prezentă la eveniment, Liliana Chiriac, şefă de secţie la Muzeul Naţional de Artă României, a precizat că expoziţia cuprinde câteva dintre cele mai reprezentative lucrări ale pictorului, ilustrative pentru toate etapele de creație.

Ştefan Luchian, supranumit „poetul plastic al florilor”, s-a născut la 1 februarie 1868 la Ştefăneşti, judeţul Botoşani, România. S-a stins din viaţă în iunie 1916, la vârsta de 48 de ani. El a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti. 

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17006982

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!