ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea privind mormintele şi operele comemorative de război va fi publicată în Monitorul Oficial

09:50 | 14.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Legea privind mormintele şi operele comemorative de război va fi publicată în numărul de vineri al Monitorului Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Culturii în scopul reglementării regimului juridic al mormintelor militare și al operelor edificate pentru comemorarea celor căzuți în războaie, victimelor conflictelor militare sau comemorării evenimentelor legate de aceste conflicte.

Noua lege vine să ordoneze cadrul normativ existent în acest domeniu, oferind un cadru juridic specializat pentru acest tip de obiective, precum și permițând formarea unei politici coerente la nivel de ţară în domeniu. Documentul corespunde practicilor internaționale şi vine să implementeze obligațiile asumate de țara noastră prin ratificarea Convențiilor de la Geneva.

Legea este structurată în şapte capitole, în care se reglementează activităţile specifice domeniului cum ar fi: identificarea, înregistrarea, înfiinţarea, întreţinerea, păstrarea şi asigurarea securităţii mormintelor și operelor comemorative de război, atribuţiile, obligaţiile în acest sens ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, sancţiunile ce se impun în caz de încălcare a prevederilor legale în domeniu.

Pentru prima dată se introduce în cadrul juridic național și se reglementează activitatea asociațiilor obștești specializate în căutarea și excavarea mormintelor şi osemintelor militarilor căzuți pe câmpurile de luptă.

Documentul stabileşte şi necesitatea creării unei Agenții Naționale pentru Cultul Eroilor, structură care va fi responsabilă de implementarea prevederilor Legii mormintelor și operelor comemorative de război. Instituţia va fi înființată în baza Centrului de Cultură și Istorie Militară al Ministerului Apărării.

În termen de şase luni de la publicarea acestei legi, Guvernul va aduce în concordanţă actele sale cu noua prevedere legală. Administraţia publică locală va avea la dispoziţie maxim 18 luni pentru a prezenta datele şi documentele despre mormintele de război.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!