ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Avocații au cerut repetat Curții Supreme de Justiție achitarea și eliberarea lui Vlad Filat

12:28 | 14.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Casa de avocatură „Popa și Asociații” a depus la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) o cerere de recurs privind achitarea și eliberarea fostului Premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, informează MOLDPRES.

Conform unui comunicat de presă al casei de avocatură, Igor Popa, avocatul lui Filat, a solicitat CSJ casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Potrivit sursei citate, recursul a fost depus deoarece „dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise la judecarea lui Vlad Filat”.

În cerere, Igor Popa a evidențiat „mai multe vicii fundamentale” care ar fi dus la condamnarea lui Vlad Filat. Avocatul a invocat lipsa publicității ședințelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătorești etc.

„Considerăm că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunțarea deciziei instanței europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, se menționează în comunicat.

Fostul Premier Vlad Filat a mai depus în luna august o cerere la CEDO. Filat a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale.

Totodată, în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează ”încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală”.

Vlad Filat a fost arestat în octombrie 2015, fiind acuzat de corupere pasivă și trafic de influență, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat procurorilor că i-ar fi dat bani și bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. În iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Acesta se declară nevinovat.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!