ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UTA Gagauz-Yeri şi autonomia italiană Tirolul de Sud vor semna un acord de cooperare

15:47 | 14.09.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Posibilităţile stabilirii relaţiilor umanitare şi social-economice între UTA Gagauz-Yeri şi provincia italiană Tirolul de Sud au fost examinate  în cadrul întrevederii de ieri a başcanului Irina Vlah cu ambasadorul Italiei în R. Moldova, Valeria Biagiotti, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al administraţiei de la Comrat.

Părţile au făcut schimb de informaţii şi opinii referitor la funcţionarea acestor formaţiuni teritoriale autonome din Italia şi  ţara noastră.

Irina Vlah a menţionat că reprezentanţi din UTA Gagauz-Yeri au întreprins anterior vizite în Tirolul de Sud, unde au făcut schimb de experienţă cu autorităţile locale. “Avem multe în comun şi am fi interesaţi în semnarea unui acord de colaborare cu această regiune italiană”, a relevat başcanul.

La rândul său, Valeria Biagiotti a comunicat că situaţia de conflict din această provincie a fost depăşită încă 25 de ani în urmă şi în prezent regiunea este un exemplu pentru ţările europene. Totodată, ambasadoarea a salutat consolidarea relaţiilor printr-un acord de cooperare între cele două unităţi teritorial-administrative şi a informat despre pregătirea deplasării în Italia a unei delegaţii găgăuze.

Tirolul de Sud este una dintre cele cinci regiuni cu statut autonom din Italia, cu o suprafaţă de 7400 km pătraţi şi o populaţie de peste 500 de mii de locuitori.  

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17007026

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!