ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comitetul Național Olimpic și Sportiv va fi audiat din nou la Curtea de Arbitraj Sportiv

16:06 | 14.09.2017 Categorie: Sport

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) va fi audiat din nou la Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) de la Lausanne  (Elveția), transmite MOLDPRES.

De data aceasta în urma contestației făcută de Federația Moldovenească de Taekwondo, WTF. ”Ședința de judecată va avea loc pe 3 octombrie curent. Am făcut acest pas deoarece CNOS a suspendat abuziv pe 27 martie a.c. activitatea federației ca membră a mișcării olimpice din țară. Este, din câte m-am informat, un caz unic. Cine va pierde procesul urmează să achite, conform calculelor mele, aproximativ 150 mii de euro. Sper să-l câștigăm, pentru că avem toate probele necesare. Dacă așa va fi, atunci această sumă de bani va fi folosită pentru dezvoltarea taekwondoului juvenil din țară”, a declarat la conferința de presă desfășurată astăzi președintele Federației Moldovenești de Taekwondo, versiunea WTF Igor Iuzefovici.

CNOS consideră în comunicatul emis pe marginea conflictului iscat că  dreptatea va fi de partea sa. ”CNOS nu a stopat pregătirile sportivilor pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020), a sprijinit pregătirile discipolilor antrenorului Vladislav Mazur, care au beneficiat de un cantonament și deplasări la patru competiții internaționale. Din păcate, la recentul turneu internațional Moldova Open, desfășurat în comuna Ciorescu,  nu au fost admiși elevii Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv (LIRPS), fapt care creează probleme în procesul activității acestei instituții specializate în pregătirea rezervelor olimpice. Reprezentanții Federației, prezenți la ședința Comitetului Executiv al CNOS, au motivat acest refuz prin faptul că administrația  LIRPS nu a achitat cota de participare la concurs”, se spune în comunicat.

Potrivit conducerii federației naționale, cauza neadmiterii este alta – lipsa dreptului antrenorului Vladislav Mazur de a participa la turnee internaționale. ”Vladislav Mazur a fost exclus din federație în 2016 pentru furt de bani, iar în prezent Federația Europeană studiază și urmează să pronunțe sentința după ce acesta a fost prezent cu acte false la turneul internațional Belgia Open, desfășurat anul trecut”, a declarat arbitrul internațional Ștefan Răileanu.

Federația națională a obținut anul curent prin sportivul naturalizat Aaron Cook cea mai înaltă performanță în țară, bronz la Campionatul Mondial. Ea a desfășurat în premieră în comuna Ciorescu (mun. Chișinău) turneul internațional Moldova Open cu participarea sportivilor din circa 40 de țări. Igor Iuzefovici, care este de asemenea vicepreședinte al Uniunii Europene de Taekwondo, a fost distins recent cu „Diploma Parlamentului Republicii Moldova” pentru rezultate remarcabile în dezvoltarea sportului și promovarea imaginii țării la nivel internațional.

CNOS a mai fost audiat la CAS pe 11 iulie curent în cazul de dopaj al medaliatului olimpic Serghei Tarnovschi, fiind obligat de instanță să returneze distincția obținută la Rio de Janeiro (2016).

(Reporter I. Robu, editor M. Jantovan)

img17007034

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!