ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 100 de moldoveni au fost plasați ilegal în câmpul muncii în Israel

16:26 | 15.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Peste 100 de persoane au fost înșelate de membrii grupului criminal reținuți în dosarul de angajare ilegală a moldovenilor în Israel. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Valeriu Bodean, în cadrul unei conferințe de presă, comunică MOLDPRES.

Potrivit șefului adjunct al PCCOCS, victimele achitau câte 12-13 mii de dolari pentru perfectarea actelor, bani obținuți prin credite sau prin gajarea locuinței. „Pe acest caz investigațiile s-au desfășurat timp de doi ani, acestea au avut loc în colaborare cu autoritățile din Ucraina și Israel. Suspecții racolau persoanele în scop de exploatare prin muncă. Victimelor li se promiteau salarii mai mari, mai puține ore de muncă și condiții de trai mai bune, însă ajunși acolo condițiile erau modificate. S-a constatat că setul de documente conținea acte falsificate, fără de care era imposibilă plasarea în câmpul muncii, mă refer la diplome de calificare, certificatele medicale ș. a. Actele erau falsificate la noi în țară, ulterior erau perfectate în Ucraina și apoi expediate în Israel”, a afirmat Bodean.

Cele cinci persoane din grupul criminal au fost reținute acum două zile în urma efectuării a 30 de percheziții, în cadrul cărora au fost depistate peste două milioane de lei, purtătoare electronice de informații, dosare personale și contracte de creditare pentru cei care nu dispuneau de bani. 

„Credem că suspecții au colaborat și cu alte persoane din cele două țări, de aceea urmează să stabilim și alți membri ai grupării implicați în acest caz. Persoanele reținute nu-și recunosc vinovăția. Totodată, procurorii urmează să înainteze demersuri de aplicare a arestului preventiv pe numele celor cinci bănuiți”, a spus Valeriu Bodean.

Sursa citată a specificat că moldovenii angajați în mod ilegal au statut de victime, de aceea vor putea munci în Israel până la expirarea contractelor de muncă.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la șapte ani de închisoare.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!