ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un regizor din România a montat un spectacol după Ion Creangă la Teatrul Municipal „Guguţă”

16:46 | 15.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Teatrul Municipal „Guguţă” din Chişinău şi-a deschis astăzi stagiunea 2017-2018 cu premiera spectacolului „Harap Alb” de Ion Creangă, montat de regizorul român Toma Hogea,  informează MOLDPRES.

Scenografia şi păpuşile au fost realizate de Silvia Brovcenco, muzica – de Ilie Văluţă şi coregrafia – de Snejana Apostol.

Solicitată de MOLDPRES, directorul Teatrului Municipal „Guguţă”, Gabriela Lungu a menţionat că  prin acest spectacol  instituţia şi-a propus să atragă o categorie mai specifică de spectatori – elevii din clasele a V-VIII-a.

Potrivit sursei citate, „Harap Alb” este un spectacol complex, amplu şi divers, cu actorie, pantomimă, muzică, coregrafie, teatru de umbre şi artă păpuşărească. Astfel, diversitatea elementelor scenice, originalitatea montării, combinaţia perfectă între clasic şi modern – toate la un loc compun un univers scenic mirific.

La rândul său, regizorul Toma Hogea a  afirmat că „Harap Alb” este un text la care râvnesc mulţi actori şi regizori. „Am conceput acest spectacol în formă de şezătoare.  În distribuţie sunt trei actori: Cătălin Lungu (Împăratul Roşu, Spânul), Oleg Mardari (Împăratul Verde, Setilă) şi Lilia Răţoi (Maica Duminică),  restul fiind studenţi. Şi totuşi, aceștia au reuşit o performanţă deosebită: la vârsta lor, să duci un spectacol de o oră şi jumătate, într-un ritm susţinut, ca la sfârşit, spectatorii să se întrebe: de ce s-a terminat aşa de repede?, este, într-adevăr, ceva deosebit. Este un spectacol făcut cu mult suflet, iar actorii sunt supertalentaţi”, a subliniat Toma Hogea.

Prezent la eveniment, scriitorul Ianoş Ţurcanu  a  remarcat că acest spectacol este o mare surpriză pentru el, având la bază una dintre cele mai frumoase poveşti ale lui Ion Creangă.

În stagiunea curentă, Teatrul Municipal „Guguţă” va avea încă trei premiere.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17007069

img17007069

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!