ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Silvicultorii din ţară îşi sărbătoresc ziua profesională

09:26 | 16.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Lucrătorii din domeniul silviculturii din Republica Moldova îşi sărbătoresc astăzi ziua profesională. Cu acest prilej, Agenţia “Moldsilva” a organizat pe parcursul lunii septembrie mai multe activităţi de promovare şi mediatizare a măsurilor de protecţie a pădurii, printre care şi tradiţionalul concurs de profesionalism, care a ajuns în acest an la cea de-a XIX-a ediţie, comunică MOLDPRES.

“Cel mai bun pădurar” al anului 2017  a fost desemnat Petru Dandiş de la Întreprinderea “Silva-Sud Cahul”. Solicitat de Agenţie, câștigătorul a menţionat că a participat şi în alţi ani la acest concurs, însă de această dată a reuşit să convingă juriul, demonstrând-și aptitudinile. “Bineînţeles că este un succes profesional, dar şi personal, care are la bază ani de muncă, experienţă, la fel şi eşecuri care pot căli şi contribui la o pregătire mai bună. Silvicultura, chiar dacă nu prea este considerată o meserie elitistă, are nevoie, poate mai mult ca în alte părţi, de profesionalism şi bune capacităţi ale celor care o gestionează ca să reziste provocărilor”, a subliniat Petru Dandiş.

În context, specialistul a relevat că din diferite motive gospodăria forestieră naţională a avut de trecut prin perioade mai puţin fericite. “Iar ca urmare avem mai multe lacune în ceea ce ţine de dezvoltarea şi educarea pădurii. Atitudinea neglijentă, ignorantă, chiar criminală pe alocuri, a dus la dispariţia unor specii din flora şi fauna autohtonă. Totuşi, am speranţa că strategiile şi politicile în domeniu, elaborate la nivel de stat, vor fi în stare să redreseze situaţia, fapt ce va fi resimţit printr-o ameliorare a sectorului silvic. Aici am în vedere plantările eficiente, efectuate în funcţie de zonă şi necesităţi reale, monitorizarea spaţiului cinegetic şi a defrişărilor etc.”, a spus silvicultorul.

Totodată, Petru Dandiş a precizat că o problemă ar fi şi insuficienţa de cadre calificate în sector. “Este îngrijorător că tinerii nu se prea trag în această profesie. Din păcate, mulţi pădurari se apropie de vârsta pensionării şi n-au cui transmite priceperile şi experienţa acumulate. Pe de altă parte, pădurea are nevoie de oameni pasionaţi şi iubitori de natură, or, aici este nevoie de o politică de cadre eficientă, de diferite stimulări şi încurajări, inclusiv materiale, ca să trezim interesul şi să atragem cât mai mulţi tineri  în meserie”, a relevat sursa citată pentru MOLDPRES.

Pentru că reprezintă o întreprindere silvică din sudul ţării, Petru Dandiş s-a referit şi la problemele pădurilor din această regiune. “În ultimele decenii, subiectul schimbărilor climatice a devenit deosebit de actual. Iar pădurile din zona de sud sunt afectate mai mult în urma secetei şi arşiţei. De aceea vom revizui planurile plantărilor de substituire, optând pentru specii rezistente la condiţiile climatice specifice regiunilor mai călduroase”, a punctat pădurarul de la Cahul.

“Pădurea nu este numai un organism viu, ci şi o ramură deosebit de importantă pentru economia statului. Şi pentru a o menţine viabilă, dar şi profitabilă, este nevoie de cultivat încă de pe băncile şcolii o atitudine grijulie şi responsabilă faţă de aceasta. Populaţia trebuie să fie educată în aşa fel ca să conştientizeze că pădurile sunt un bun al tuturor, de care depinde sănătatea, starea ecologică şi bunăstarea societăţii. Iar acolo unde n-au impact măsurile educaţionale, să fie înăsprit cadrul legal. Cum se întâmplă, bunăoară, cu braconajul. Pădurarii întreprind diferite măsuri pentru a combate fenomenul, însă şi braconierii, la rândul lor, se modernizează, devin tot mai “specialişti” pe care este tot mai complicat să-i supraveghezi”, a concluzionat Petru Dandiş, deţinătorul titlului “Cel mai bun pădurar-2017”. 

În prezent, fondul forestier al R. Moldova ocupă o suprafaţă de circa 448 mii de hectare (13,2% din teritoriul ţării). Astfel, gradul de împădurire constituie 11,4% sau 0,086 ha de pădure pe cap de locuitor. Mare parte din terenurile fondului forestier (81%) se află în proprietatea statului, 18,4% sunt deţinute de administraţia locală şi doar 0,6% sunt proprietate privată. Fondul forestier naţional este gestionat de Agenţia “Moldsilva” din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi care include 25 de unităţi silvice şi peste patru mii de angajaţi.  

Ziua lucrătorului din silvicultură a fost instituită prin Hotărâre de Guvern în anul 1995 şi se sărbătoreşte în a treia sâmbătă a lunii septembrie.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17007075

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!