ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au prognozat temperaturi caniculare pentru următoarele zile

11:24 | 16.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Meteorologii au anunţat pentru următoarele zile temperaturi ce vor ajunge până la 34 de grade Celsius, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), vremea caniculară se va menţine până luni, 18 septembrie, iar de marţi se va răci şi se aşteaptă ploi pe întreg teritoriul ţării.

Cel mai cald în următoarele zile va fi la sud, unde ziua mercurul termometrelor va depăşi cifra de 34 grade Celsius, iar pe timpul nopţii se vor atesta 20 de grade. La centru şi nord, se aşteaptă valori termice între 27-33 grade ziua, şi 12-18 grade Celsius, în timp de noapte.

Anterior, SHS a prelungit până pe 19 septembrie Codul Galben de pericol excepţional de incendiu şi a lăsat în vigoare până la 18 septembrie Codul Galben de secetă hidrologică. În legătură cu aceasta, mai multe instituţii au întreprins măsuri sporite de protecţie şi au emis avertizări către populaţie şi agenţi economici, cerând să fie economisite resursele de apă şi să se respecte regulile antiincendiare, mai ales în păduri, fâşii forestiere şi terenuri agricole.  

Potrivit specialiştilor, de regulă, în luna septembrie temperatura medie lunară a aerului este cu 4-5ºC mai joasă faţă de luna august şi variază între +14ºC în raioanele de nord ale ţării şi +17ºC în cele de sud. Din punct de vedere meteorologic, anotimpul de vară continuă în medie până la 12-23 septembrie, când temperatura medie zilnică trece prin valoarea de +15ºC în direcţia scăderii ei.

Cea mai rece lună septembrie pentru toată perioada de măsurare instrumentală a fost în anul 1996, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +10,8ºC (Briceni) şi +13,3ºC (Comrat). Cea mai caldă lună septembrie a fost în anii 1994 şi 2015, când temperatura medie lunară a oscilat între +18,4ºC (Briceni) şi +20,8ºC (Comrat, Cahul).

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17007087

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!