ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fostul primar de Truşeni și un inginer cadastral vor fi judecați pentru delapidarea terenurilor publice

10:06 | 18.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Fostul primar de Truşeni, mun. Chișinău, și un inginer cadastral vor fi judecați pentru delapidarea terenurilor din rezervele administraţiei publice locale și escrocherii în proporții deosebit de mari. Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat cauza în instanța de judecată, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a comunicat astăzi că, bănuiții, împreună cu un complice, au fost reţinuţi la finele lunii noiembrie 2016. Unul dintre suspecți a deţinut, în perioada anilor 1999-2011, funcţia de primar al comunei Truşeni, iar celălalt a fost inginer cadastral, specializat în geodezie.

Potrivit procurorilor, cei doi identificau loturi de teren din comuna Truşeni, pe care ilegal le comercializau persoanelor cointeresate în achiziţia loturilor pentru construcţia caselor de locuit, iar documental indicau că le-au fost atribuite, gratuit, în baza unor decizii sau contracte false. Loturile erau comercializate prin intermediul persoanelor terţe, la preţul de aproximativ 10-15 mii de dolari SUA fiecare.

Pentru conferirea legalităţii, unul dintre suspecţi, perfecta dosarul tehnic al imobilului, în temeiul deciziei false şi lipsa beneficiarului, după care întocmeau dosarul tehnic al imobilului, acesta fiind prezentat către ÎS „Cadastru” pentru înregistrare.

În cadrul urmăririi penale au fost acumulate suficiente probe care demonstrează că suspecții, care sunt locuitori ai com. Truşeni şi or. Străşeni, ar fi delapidat 13 loturi de teren din rezervele administraţiei publice locale Truşeni în valoare de 1,6 mln de lei, (valoarea de piaţă fiind de peste 4,5 mln lei). De asemenea, aceştia ar fi dobândit prin escrocherie suma de 1,1 mln lei de la mai multe persoane, sub pretextul comercializării legale a loturilor de teren din intravilanul com. Truşeni. 

În privinţa unui complice de-al bănuiților, urmărirea penală va fi efectuată într-o procedură separată, acesta fiind anunţat în căutare.

Anterior, procurorii au aplicat sechestre asupra bunurilor delapidate şi a proprietăţilor inculpaţilor. Dacă vor fi găsiți vinovaţi, cei doi riscă până la 15 ani de închisoare.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!