ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Curții de Conturi

16:11 | 19.09.2017 Categorie: Comunicate

Raportul de audit financiar pentru anii 2015-2016 privind Comisia Națională a Pieței Financiare

Curtea de Conturi a examinat în cadrul ședinței publice din 19 septembrie curent, Raportul de audit financiar pentru exercițiile economico-financiare 2015-2016 ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Comisia Națională a Pieței Financiare este autoritatea publică autonomă, responsabilă față de Parlament, care reglementează și autorizează activitatea participanților pe piața financiară nebancară, precum și supraveghează respectarea legislației de către ei. CNPF a fost instituită în anul 2007 fiind succesoare în drepturi și obligațiuni a Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, a Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Asigurărilor și Fondurilor Nestatale de Pensii și a Serviciului supravegherii de stat a activității asociațiilor de economii și împrumut ale cetățenilor de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova.

Autoritatea este condusă de Consiliul de administrație, care este un organ colegial compus din 5 membri, inclusiv președintele și doi vicepreședinți. Membrii Consiliului de administrație sunt desemnați de Parlament pe un termen de 5 ani. Efectivul CNPF în perioada auditată a constituit 119-unităţi de personal (potrivit Statelor de personal aprobate pentru anul 2016).

Curtea de Conturi a Republicii Moldova, în conformitate cu Programul activității de audit pe anul 2017, a inițiat auditul financiar pentru exercițiile economico-financiare 2015-2016 ale CNPF, având drept scop verificarea corectitudinii și veridicității situațiilor financiare, pentru anii 2015-2016, evaluarea planificării veniturilor, precum și modul de stabilire a acestora.

Pentru atingerea scopului misiunii de audit au fost auditate imobilizările necorporale și amortizarea acestora; mijloacelor fixe și amortizarea acestora; mijloacelor bănești; alte creanțe curente; investițiile financiare curente în părți neafiliate; datoriile față de proprietari; cheltuielile privind personalul.

Examinând Raportul de audit prezentat în ședința publică, Curtea de Conturi a constatat implementarea sistemului de management financiar și control este la o etapă incipientă, fiind însoțită de rezerve semnificative. Aceste circumstanțe au determinat admiterea unor carențe aferente conformității ținerii evidenței contabile, precum și unele neconformități în gestionarea patrimoniului, care au afectat inteligibilitatea și credibilitatea informațiilor prezentate în situațiile financiare respective. Managementul operațional ineficient al autorității, nerespectarea cadrului legal, neorganizarea proceselor de control intern la gestionarea patrimoniului public au determinat:

a) înregistrarea și raportarea necorespunzătoare a capitalului propriu (24848,6 mii lei);

b) nereevaluarea unor mijloace fixe cu majorarea concomitentă a capitalului propriu, amortizate totalmente, dar utilizate în activitatea operațională (cu valoarea inițială de 9349,7 mii lei, sau 54,7% din totalul mijloacelor fixe);

c) majorarea costurilor și, respectiv, diminuarea rezultatului financiar derivat din  stabilirea neconformă a duratei de funcționare utilă a imobilizărilor necorporale și amortizarea acestora (1705,9 mii lei);

d) neajustarea politicii contabile la prevederile actelor normative ce reglementează metoda provizioanelor, afectând astfel veridicitatea informațiilor din situațiile financiare (552,8 mii lei):

e) nerespectarea cadrului legislativ-normativ în vigoare, fiind admise cheltuieli neregulamentare și nejustificate aferente remunerării muncii personalului angajat (1515,7 mii lei);

f) neînregistrarea în conturi distincte a unor venituri aferente dobânzilor la valorile mobiliare de stat (115,4 mii lei), precum și neînregistrarea și neacumularea unor venituri posibile (65,3 mii lei);

g) lipsa mecanismului de formare a cuantumului taxelor și plăților aferente altor surse legale de venituri.

Entitatea supusă auditului urmează să informeze Curtea de Conturi despre implementarea recomandărilor în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Hotărârea Curții de Conturi va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 34 alin.(7) din Legea Curții de Conturi nr. 261-XVI din 05.12.2008.

Secția relații externe și comunicare, Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!