ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova este pregătită să aplice Managementul Integrat de Protecţie al Plantelor la nivel național

16:15 | 19.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Rezultatele proiectului privind implementarea managementului integrat de protecţie al plantelor în Republica Moldova, implementat pe parcursul a doi cu sprijinul Organizației ONU pentru alimentație și agricultură (FAO) au fost prezentate astăzi în cadrul unui seminar final. În cadrul proiectului, peste șase mii de fermieri au fost instruiți în tehnici de minimizare a utilizării pesticidelor, au fost furnizate echipamente și consolidate capacităţile instituţionale, informează MOLDPRES.

"FAO a oferit sprijin la fiecare etapă a procesului, de la elaborarea documentelor strategice la multiple treninguri și vizite de studiu pentru angajații de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și școli de câmp pentru fermieri, cu oferirea de echipament tehnic pentru demonstrații", a declarat Vasile Luca, viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. El a adăugat că „după doi ani de activitate, putem spune că Moldova este pregătită să implementeze protecţia integrată a plantelor la nivel național".

„Fermierii au văzut avantajele managementului integrat de protecţie al plantelor și le-au testat pe propriile terenuri", a spus Maxim Usatîi, fermier din Glodeni și beneficiar al proiectului.

Expertul FAO în producția și protecția plantelor, Artur Shamilov, a menționat la rândul său că „punerea în aplicare a managementului integrat de protecţie a plantelor trebuie să fie un efort la nivel național și de aceea ne-am concentrat pe pregătirea tuturor părților interesate și pe promovarea colaborării și comunicării între autoritățile statului, agricultori și experți".

„Am terminat evaluarea națională a sectorului și suntem bucuroși să anunțăm un alt proiect pe următorii doi ani, axat pe consolidarea capacităților fermierilor mici în producerea fructelor de pădure", a afirmat Artur Shamilov. În următorii doi ani, producătorii de fructe de pădure vor beneficia de instruiri în teren, expertiză internațională, echipamente și soiuri de fructe de pădure mai productive și mai rezistente, importate din străinătate.

Managementul integrat de protecţie al plantelor reprezintă o abordare ecosistemică a producției și protecției culturilor care combină diferite strategii și practici de gestionare pentru a crește culturi sănătoase și pentru a minimiza utilizarea pesticidelor.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17007170

img17007170

img17007170

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!