ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

17:13 | 19.09.2017 Categorie: Comunicate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Cehă pentru Dezvoltare își unesc eforturile pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități mintale


Alte 24 de persoane cu dizabilități mintale vor părăsi în curând sistemul rezidențial și vor trăi în comunitate, datorită unui Memorandum de colaborare privind implementarea programului de transformare a sistemului rezidențial de îngrijire a persoanelor cu dizabilități mintale, semnat astăzi, 19 iulie, între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Familiei și Agenția Cehă pentru Dezvoltare.

Conform documentului, Agenția Cehă pentru Dezvoltare va oferi suport ministerului în implementarea reformei de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale. Astfel, aceștia vor contribui la implementarea planurilor de transformare a instituțiilor rezidențiale din Brânzeni, Cocieri, Bălți și Bădiceni, vor dezvolta servicii sociale de tip locuință protejată prin procurarea a patru case pentru beneficiarii acestor instituții și vor instrui personalul din aceste servicii nou create, etc. În final, 24 de beneficiari vor avea șansa să fie integrați în comunitate, vor primi asistență și suport în angajarea în câmpul muncii și a traiului în comunitate.

Prezent la evenimentul de semnare a Memorandumului, Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Zdeněk Krejči a declarat că scopul acestui Acord este de a îmbunătăți condițiile de viață a persoanelor cu dizabilități mintale prin transferarea procesului de îngrijire din cel de tip rezidențial la cel de tip comunitar: „Fiecare casă procurată de noi va putea oferi o viață decentă și un cămin familial pentru persoanele care la moment locuiesc în instituțiile rezidențiale”.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș a mulțumit Agenției Cehe pentru Dezvoltare pentru tot sprijinul acordat ministerului în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități și creare a serviciilor sociale: „O societate incluzivă înseamnă o societate în care toate persoanele au drepturi egale. Prin eforturi consolidate și acțiuni comune vom reuși să asigurăm persoanelor cu dizabilități mintale un trai independent în comunitate”.

Astfel, în cadrul evenimentului, domnul Zdeněk Krejči a înmânat cheile de la prima casă procurată la 6 beneficiari ai internatului psiho-neurologic din Bădiceni care foarte curând se vor muta la casa lor.

Menționăm că implementarea Programului se va desfășura în cadrul proiectului „Suport pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități mintale în Republica Moldova” lansat în anul 2015, implementat de Organizația „People in Need” și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. În prima fază a proiectului, MSMPS a primit suport în evaluarea beneficiarilor instituțiilor rezidențiale, stabilindu-se profilul acestora și serviciile care necesită a fi dezvoltate. În același timp, au fost elaborate planurile de transformare a tuturor instituțiilor rezidențiale, care presupun transformarea acestora în prestatori de servicii sociale.

O primă acțiune a ministerului în vederea punerii în aplicare a acestor planuri de transformare a fost procurarea a 4 case pentru dezvoltarea serviciilor sociale alternative de către 3 instituții rezidențiale (Orhei, Hîncești, Bădiceni) unde deja beneficiarii acestor instituții își duc traiul în comunitate, alături de semenii lor, au acces la servicii și sunt parte a societății.

În prezent, în instituțiile psiho-neurologice din Bădiceni și Brânzeni se află 1536 de persoane cu dizabilități mintale, iar în Casele internat pentru fete și băieți din Hâncești și Orhei - 476 de persoane.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!