ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Codul Galben de incendiu şi secetă se va menţine până la 26 septembrie

12:24 | 20.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit astăzi până pe 26 septembrie Codul Galben de pericol excepţional de incendiu şi a lăsat în vigoare până la 25 septembrie Codul Galben de secetă hidrologică, informează MOLDPRES.

Conform meteorologilor, până pe 26 septembrie, pe o mare parte a teritoriului ţării (în special regiunile de sud şi centru) se va menţine pericol excepţional de incendiu de clasa V, cu caracter natural, şi ameninţare de incendiu a fâşiilor forestiere şi culturilor agricole. Totodată, seceta hidrologică se va menţine din lipsă de precipitaţii. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) a solicitat populaţiei să consume raţional resursele de apă.

În legătură cu situaţia meteorologică creată, mai multe  instituţii din ţară menţin în vigoare măsuri sporite de protecţie şi au emis avertizări către populaţie şi agenţi economici. Pe lângă Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Agenţia “Moldsilva” și MADRM, în proces s-au implicat şi autorităţile locale. Un exemplu este Primăria Cimişlia care a luat la control special gunoiştea din localitate, unde cu regularitate au loc incendieri ale deşeurilor. 

Potrivit primarului oraşului, Gheorghe Răileanu, administraţia locală va întreprinde mai multe măsuri de combatere a fenomenului dat. „Pentru a preveni încălcările vom organiza raiduri sistematice, în urma cărora vom aplica sancţiuni serioase răufăcătorilor, inclusiv agenţilor economici care transportă deşeuri şi le dau focul. La fel ca şi organele de supraveghere a ordinii, funcţionarii din cadrul Primăriei pot aplica amenzi şi dispun deja de formularele necesare”, a subliniat edilul cimişlian.

În contextul menţinerii Codului Galben de incendiu şi secetă, pompierii atenţionează populaţia asupra respectării regulilor antiincendiare şi cer să nu fie aprinsă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să fie evitată aprinderea rugurilor şi a miriştilor, iar în caz de incendiu să fie alertat imediat Serviciul 901.

La rândul lor, specialiştii Agenţiei “Moldsilva” roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311, în caz că în păduri sau în teritorii adiacente vor fi observate situaţii ieşite din comun.

(Reporter  L. Grubîi,  editor  L. Alcază) 

img17007190

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!