ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa o mie de cetățeni reveniți în 2016 în ţară au fost reîncadrați în câmpul muncii

13:01 | 20.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Circa o mie de cetățeni reveniți în ţară de peste hotare au fost reîncadrați anul trecut în câmpul muncii, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM), informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, consultantul principal în cadrul Biroului Relații cu Diaspora, Nadejda Zubco, a specificat că, pe parcursul anului 2016, la agenţiile teritoriale au fost înregistrate 2900 de persoane reîntoarse în ţară din străinătate, care au beneficiat integral de servicii de angajare în câmpul muncii şi protecţie în caz de şomaj.

„Din numărul total al cetățenilor reveniți în R. Moldova, 20% sunt femei. Totodată, 40% din cei care s-au întors acasă au vârste cuprinse între 30-40 de ani, 27% - au între 16-29 de ani și 11% - au peste 50 de ani. Ca și în anul precedent, cei mai mulți cetățeni s-au reîntors din Federaţia Rusă – 2413 de persoane (84%), după care urmează Italia – 136 de persoane (5%), Cehia, Germania și Polonia - câte 40 de persoane (1%). Acestea sunt doar persoanele care s-au adresat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în căutarea unui loc de muncă”, a menționat Zubco.

„Cu scopul de a facilita integrarea pe piața muncii, cetățenii reîntorși de peste hotare înregistrați ca șomeri, au beneficiat prin intermediul AOFM de servicii de formare profesională. Pe parcursul anului 2016, au absolvit cursuri de calificare, recalificare și perfecționare 79 de cetățeni reveniți din străinătate”, a menționat Nadejda Zubco.

La 8 septembrie curent a intrat în vigoare Planul de acțiuni pentru anii 2017-2020 privind reintegrarea cetățenilor reîntorși de peste hotare. Documentul are drept scop dezvoltarea programelor şi serviciilor destinate moldovenilor reveniți în țară, prin oferirea suportului necesar la reintegrare. Printre acţiunile preconizate în acest sens se numără: îmbunătăţirea serviciilor de (re)integrare şcolară, a programelor pentru tineri şi vârstnici, precum şi a măsurilor de ocupare a forţei de muncă. Alte acţiuni vizează mediatizarea posibilităţilor de accesare a fondurilor financiare destinate cetăţenilor R. Moldova reîntorşi de peste hotare, implementarea şi diversificarea programelor de atragere a remitenţelor în dezvoltarea economiei naţionale.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17007194

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!