ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transporturile de mărfuri bilaterale între Republica Moldova și Ucraina vor fi liberalizate

17:01 | 20.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Transporturile de mărfuri bilaterale, precum și în tranzit între Republica Moldova și Ucraina vor fi liberalizate. Acordul privind eliminarea sistemului de autorizații pentru transportatori, se preconizează a fi semnat în timpul vizitei de lucru a premierului ucrainean Volodimir Groisman în Republica Moldova în prima decadă a lunii octombrie 2017. La o înțelegere în acest sens s-a ajuns în cadrul ședinței comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale, desfășurate în zilele de 18–19 septembrie la Odessa, Ucraina, informează MOLDPRES.

În cadrul întrevederii vicepremierilor, Octavian Calmîc și Stepan Kubiv, partea moldovenească a solicitat eliberarea, până la finele anului, suplimentar a 15 mii de autorizații pentru transportul bilateral şi de tranzit de mărfuri și 700 de autorizații pentru tranzitul neregulat de pasageri. Serviciul de comunicare și relații cu publicul al Ministerului Economiei și Infrastructurii a precizat că în cadrul întâlnirii au fost finalizate negocierile privind modificarea Acordului cu privire la comunicația internațională auto, care va elimina sistemul de autorizații pentru transportatori.

Problema autorizațiilor de tranzit este una mai veche, în luna august trecut tranzitul mărfurilor moldovenești prin teritoriul Ucrainei a fost o perioadă de timp stopat anume din cauza epuizării numărului de autorizații oferite de Kiev. Pentru a preveni această situație Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat înainte de sezon suplimentarea acestor documente.

Liberalizarea transporturilor în regim bilateral și de tranzit va permite sporirea competitivității operatorilor de transport rutier la nivel regional. Totodată, se vor simplifica operațiunile de transport.

La 6 septembrie 2016 Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra Protocolului cu privire la modificarea Acordului dintre guvernele celor două țări semnat la 9 aprilie 1994 în vederea liberalizării transporturilor cu Belarus.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img17007203

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!