ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parteneriatul strategic moldo-slovac, reconfirmat de Premierul Pavel Filip și Președintele Slovaciei, Andrej Kiska

18:50 | 20.09.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. În marja lucrărilor celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Premierul Pavel Filip a avut astăzi, la New York, o întrevedere cu Președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, informează MOLDPRES citând Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Oficialii au discutat despre parteneriatul bilateral și oportunitățile de aprofundare a acestuia. În context, Prim-ministrul a mulțumit autorităților de la Bratislava pentru asistența financiară și tehnică acordată țării noastre. Pe parcursul ultimilor cinci ani, prin intermediul Fondului de Asistență pentru Dezvoltare, Slovacia a alocat Republicii Moldova peste 2,5 milioane de Euro, țara noastră fiind inclusă în lista primelor 3 țări care beneficiază de asistență din partea Slovaciei.

„Apreciem înalt cooperarea Republicii Moldova cu Slovacia şi mizăm în continuare pe sprijinul partenerilor slovaci în implementarea agendei de reforme conform Acordului de Asociere RM-UE. Dorim să promovăm în continuare un dialog politic intens”, a declarat Pavel Filip în cadrul dialogului.

Totodată, oficialii au efectuat un schimb de opinii privind ultimele evoluții în reglementarea conflictului transnistrean. Șeful Cabinetului de miniștri s-a referit la organizarea tot mai frecventă în regiunea transnistreană a aplicațiilor militare cu participarea forțelor armate ruse. Premierul a solicitat sprijinul părții slovace în includerea chestiunii privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova pe agenda sesiunii ONU.

La rândul său, Președintele Slovaciei şi-a exprimat disponibilitatea în promovarea dialogului bilateral cu Republica Moldova pe toate dimensiunile. Totodată, Andrej Kiska a remarcat că țara noastră va beneficia și în continuare de suport din partea autorităților slovace pentru implementarea reformelor de modernizare a țării și continuare a vectorului european.

img17007208

img17007208

img17007208

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!