ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia găzduiește manevre NATO pe fondul unor tensiuni cu Occidentul

09:50 | 21.09.2017 Categorie: Externe

Ankara, 21 sep. /MOLDPRES/.Turcia și partenerii săi din cadrul NATO au demonstrat miercuri capacitatea lor de a acționa împreună în cursul unor manevre navale ce se desfășoară pe fondul unor serioase tensiuni între Ankara și Occident, transmite AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Mobilizând mai multe dispozitive militare în largul orașului Marmaris (sud-vestul Turciei), aceste manevre numite "Dynamic Monarch" consistă în simularea diverselor moduri de a veni în ajutorul unui submarin avariat.

Mai multe submarine, avioane și aproape 1.000 de persoane din nouă țări, printre care SUA, Marea Britanie și Franța, sunt mobilizate pentru aceste manevre care au debutat în urmă cu două săptămâni și urmează să se încheie vineri.

Cu ocazia unei vizite pentru presă, organizată miercuri, participanții au dat un mesaj de unitate, insistând asupra dorinței lor de a dezvolta interoperatibilitatea între diferitele țări ale Alianței Nord-Atlantice.

Turcia "ne furnizează constant (...) personal operațional în regiune", a subliniat în cursul unei conferințe de presă comandantul forței maritime a NATO, viceamiralul britanic Clive Johnstone.

Manevrele au, totuși, loc pe fondul puternicelor tensiuni dintre Ankara și unii din partenerii săi cheie din cadrul NATO, ca Washingtonul și Berlinul.

Săptămâna trecută, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat semnarea unui contract privind achiziționarea de către Ankara unor sisteme de apărare antiaeriană S-400 de la ruși, sporind îngrijorarea partenerilor occidentali.

Ca reacție, responsabili NATO au subliniat necesitatea pentru fiecare membru al Alianței de a utiliza sisteme compatibile cu cele aflate în dotarea celorlalți parteneri.

img17007218

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!