ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Acordul CETA dintre Canada şi Uniunea Europeană a intrat în vigoare

12:34 | 21.09.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 21 sep. /MOLDPRES/. Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada a intrat în vigoare, fiind deschise noi pieţe pentru exportatori şi, totodată, eliminate unele taxe percepute pentru export, informează Mediafax, preluată de MOLDPRES.

”Relaţiile comerciale dintre UE şi Canada sunt deja foarte dezvoltate, însă CETA le va propulsa la un nivel superior, aducând beneficii pentru ambele părţi. Partenerii europeni aşteaptă cu nerăbdare să beneficieze de un acces mai facil la cherestea de calitate superioară din Canada, la fructe de mare, la dispozitive medicale inovative şi la delicatese precum siropul de arţar. În acelaşi timp, canadienii sunt dornici să regăsească o varietate mai largă de produse europene în magazinele lor, inclusiv vinuri fine din România, mobilier, piese auto şi echipamente tehnologice pentru domeniul naval”, a declarat ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton.

Pe măsură ce acordul CETA intră în vigoare, se estimează că volumul relaţiilor comerciale bilaterale dintre Canada şi Uniunea Europeană va creşte, astfel încât exporturile din Uniunea Europeană către Canada vor fi mai mari cu 23% anual. De asemenea, creşterea produsului intern brut la nivelul Uniunii Europene va fi de 11,6 miliarde în fiecare an.

Exportatorii din ţările Uniunii Europene vor putea să comercializeze grâu, făină şi vin pe piaţa canadiană fără a plăti taxe. Totodată, tarifele la export în sectorul construcţiilor de maşini, care în acest moment se ridică la 9,5%, vor fi anulate ca urmare a implementării CETA.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!