ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

16:49 | 21.09.2017 Categorie: Comunicate

Lucrările de construcție a locuințelor sociale din raionul Rezina sunt în plină desfășurare

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca a inspectat șantierul de construcție a locuințelor sociale din raionul Rezina. Cu această ocazie s-a constatat un progres al îndeplinirii graficului de execuție a lucrărilor pe șantier.

Ministrul Vasile Bîtca a precizat că a constatat o schimbare a blocului de la evenimentul de lansare a lucrărilor de reconstrucție și că va monitoriza în continuare procesul de implementare a proiectului.

”Observ că pe șantier sunt muncitori și utilaje într-un număr suficient, progresul față de ultima vizită este vizibil, totuși, atenționez toată lumea implicată în reconstrucția blocului că voi monitoriza efectuarea lucrărilor și sper că nu va fi nevoie de sancționări ca fiecare să își îndeplinească atribuțiile responsabil”, a precizat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, în cadrul vizitei de inspectare.

În opinia managerului Unității de Implementare a fazei II a Proiectului, Iunona Lungul, o mobilizare a constructorului va avea loc în următoarea perioadă, după aprobarea modificărilor în proiect.

”În prezent se tencuiesc pereții cu amestec uscat în apartamente, se montează profilul pentru gipscarton pentru tavane. După cum observați au fost montate geamurile, sistemul de scurgere a apelor de pe acoperiș, în proporție de 50 la sută a fost executat și acoperișul. Modificările de proiect au încetinit puțin lucrările, însă, sperăm că nu vom admite o abatere majoră de la graficul de execuție a lucrărilor”, a menționat managerul UIP II, Iunona Lungul.

Totodată, Iunona Lungul a precizat că blocul locativ a fost construit în perioada anilor 90, lucrările au fost executate conform proiectului tip al seriei 143-033, iar în urma verificării stării tehnice a clădirii au fost identificate degradări ale unor elemente separate, cauzate de lipsa măsurilor de conservare a construcției, fapt ce a impus modificarea proiectului tip.

”Replanificarea spațiului interior al clădirii presupune resistematizarea apartamentelor din 1 și 4 camere în apartamente cu 2 și 3 camere. Lucrările de consolidare prevăd consolidarea rezistenței elementelor structurii portante a clădirii prin armarea și betonarea planșeelor degradate, restabilirea stratului de protecție al armaturii pereților, dar și alte lucrări”, a comunicat Iunona Lungul.

Amintim, în raionul Rezina este în proces de replanificare, reconstrucție și amenajare un bloc locativ cu 9 nivele, 72 apartamente sociale. Costul total al proiectului constituie circa 2,2 mln euro. 35% din suma totală este oferită de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei sub formă de împrumut, iar contribuția Consiliului raional Rezina constituie circa 65%, inclusiv aport nefinanciar.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!