ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie dedicată Orheiului Vechi a fost inaugurară la Muzeul Naţional de Istorie

18:30 | 21.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. O expoziție sub genericul  „Milenii de civilizație la Orheiul Vechi. 70 de ani de cercetări arheologice” a fost inaugurată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se desfăşoară în R. Moldova până la 28 septembrie, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, Ana Boldureanu, şefă de secţie la instituţia-gazdă a menţionat că expoziţia  reunește sute de obiecte – vase de lut, vase ceramice de lux, arme,  tuburi de apeduct, unelte agricole și de uz casnic, obiecte de harnaşament, emisiuni monetare, obiecte de cult etc. – care au aparţinut diferitelor civilizaţii ce s-au perindat la Orheiul Vechi. Potrivit sursei citate, o mare parte dintre vestigiile prezentate în cadrul expoziției au fost restaurate de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

În alocuţiunea sa,  viceministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Gheorghe Postică a  subliniat că  aceasta este cea mai frumoasă şi cea mai bogată expoziţie dedicată Orheiului Vechi.  „Multe piese sunt prezentate pentru prima dată.  Expoziţia este un bun prilej de a marca un eveniment important – împlinirea a 70 de ani de la începutul investigaţiilor arheologice în microzona Orheiul Vechi. Mâine, la Butuceni, cu această ocazie îşi va începe lucrările un simpozion”, a accentuat Gheorghe Postică.

Expoziţia va fi deschisă până la 31 ianuarie 2018.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17007263

img17007263

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!