ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul bulgar impune restricții privind deplasarea solicitanților de azil

09:40 | 22.09.2017 Categorie: Externe

Sofia, 22 sep. /MOLDPRES/.Guvernul bulgar a anunțat joi că a decis să limiteze deplasarea migranților solicitanți de azil, care nu vor mai putea să părăsească centrele de primire sau să se apropie de frontiere în încercarea de a-și continua călătoria spre vestul Europei, relatează AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

''Obiectivul este de a stabili un control administrativ strict pe perioada examinării solicitării de azil'', care durează aproximativ trei luni, a precizat guvernul într-un comunicat.

În practică, solicitanții de azil din cele trei centre de primire de la Sofia nu vor mai avea dreptul să părăsească capitala bulgară.

Cel mai sărac membru al UE, Bulgaria este considerată țară de tranzit pentru migranții care sosesc prin Turcia și care doresc să ajungă în vestul Europei. Numărul celor care au ajuns în Bulgaria a scăzut semnificativ odată cu închiderea anul trecut a rutei Balcanilor și ca urmare a ridicării unui gard din sârmă ghimpată la granița bulgaro-turcă.

Circa 1.268 de solicitanți de azil se află în prezent în centrele de primire din Bulgaria, care sunt ocupate doar la un sfert din capacitatea lor. În primele șapte luni ale anului, 1.930 de migranți au fost arestați în timp ce încercau să părăsească țara, în principal pe la granița cu Serbia.

Miercuri, premierul conservator Boiko Borissov a cerut ''închiderea tuturor granițelor UE'' și ''permiterea intrării doar pe la punctele de frontieră legale''.

''Îi vom apăra pe cei care fug de război, de moarte, însă migranții economici sunt un alt subiect'', a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la Sofia alături de omologul său polonez Beata Szydlo.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

img17007271

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!