ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului Relații Interetnice

17:13 | 22.09.2017 Categorie: Comunicate

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului republican al etniilor, cu genericul „Unitate prin diversitate”, se desfăşoară în aceste zile în Republica Moldova.

La 24 septembrie, evenimentul va fi inaugurat la Chişinău, în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt, la care vor participa demnitari de stat, corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, organizaţii etnoculturale republicane și municipale.   

Evenimentul va debuta la ora 9.30 cu depunerea de flori la monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt și o paradă a portului popular, după care la ora 10.00 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului republican al etniilor.

Pe parcursul zilei pe scena principală a festivalului va fi prezentat un spectacol muzical-literar cu participarea colectivelor artistice ale organizaţiilor etnoculturale din mun. Chișinău și din raioanele țării. Oaspeţii vor putea vizita curţile etnice şi expoziţii de carte în limba maternă a etnicilor din Moldova, expoziţii de artă decorativ-aplicativă, arte plastice şi artizanat. De asemenea, reprezentanţii etniilor îşi vor prezenta bucătăriile naţionale. Astfel, moldovenii şi ucrainenii, ruşii şi beloruşii, găgăuzii şi bulgarii, romii şi evreii, polonezii şi nemţii, lituanienii şi estonienii, grecii şi armenii şi multe alte etnii vor reprezenta specificul şi valorile ţării, iar toate în ansamblu vor împărtăşi diversitatea patrimoniului cultural european.

La ediţia din acest an participă 75 de organizaţii etnoculturale, ce reprezintă 30 de etnii, multiple formaţii artistice inclusiv din raioanele republicii. Pentru prima dată la Festival participă oaspeți din Ucraina - Federația de scrimă ”РАТАР” cu spectacolul ”Легенды казаков характерников”, Corul poliţiştilor de pe lângă Casa de Cultură din Străşeni, colectiv cu titlu popular model, dar și Primăria com. Ivancea din r-nul Orhei, cu desfășurarea amplă a unei expoziții și a unui program artistic.                              

În premieră la Festivalul etniilor Biroul Relații Interetnice participă cu un pavilion în care va fi expus un ansamblu de publicații, fotografii și prezentări video din activitatea instituției, precum și Delegaţia UE în Republica Moldova, AGEPI, dar și Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova, partenerul BRI pe dimensiunea instruirii lingvistice a alolingvilor, care vor prezenta lecții practice de studiere a limbii române.

Coordonatorul organizării şi desfăşurării Festivalului este Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Primăria mun. Chişinău, Consiliul Coordonator al organizaţiilor etnoculturale, Administraţia publică locală din teritoriu şi instituţiile mass-media din Republica Moldova. 

Obiectivul Festivalului este valorificarea şi perpetuarea tradiţiilor minorităţilor naţionale precum şi dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relaţiilor de prietenie între reprezentanţii diferitor etnii, care locuiesc pe teritoriul țării în contextul integrării europene a Republicii Moldova.

Menţionăm, diversitatea multiculturală a Republicii Moldova a făcut mereu din aceste meleaguri un spaţiu de referinţă în care oamenii de diferite etnii au trăit în pace şi înţelegere, astfel încât relaţiile interetnice între cetăţenii ţării au stabilit un nivel nou calitativ şi contribuie la stimularea dialogului intercultural.

Şi ce dovadă mai frumoasă poate fi decât implicarea tuturor cetăţenilor indiferent de etnie într-un festival devenit deja emblematic pentru ţara noastră!

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!