ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanţii politici în reglementarea transnistreană s-au întrunit la Bender

11:04 | 29.09.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. Ședinţa Comisiei Unificate de Control (CUC), care a fost prezidată de delegaţia Federaţiei Ruse, a avut loc ieri în orașul Bender. Pe agenda de lucru au figurat trei subiecte, au comunicat pentru MOLDPRES surse din cadrul Delegaţiei Republicii Moldova în CUC.

În debutul şedinţei, la propunerea Misiunii OSCE din Moldova, CUC a luat act de intenţia reprezentanţilor Misiunii de a vizita posturile Forţelor de Menţinere a Păcii din Zona de Securitate în perioada 1–30 octombrie 2017, Comandamentul Militar Întrunit – la 11 octombrie curent şi compania de pacificatori ai Federaţiei Ruse, dislocată în orașul Dubăsari - la 18 octombrie curent.

În cadrul şedinţei, Delegaţia Republicii Moldova a difuzat un demers, prin care a solicitat admiterea zborului unui elicopter civil în Zona de Securitate pe data de 3 octombrie 2017 în scopul realizării unor filmări la locul de baştină al compozitorului Eugen Doga, originar din satul Mocra, raionul Râbniţa, pentru filmul documentar realizat cu prilejul celei de-a 80-ea aniversări a maestrului.

Demersul în cauză a suscitat discuţii aprinse şi în contradictoriu în cadrul şedinţei CUC. În pofida faptului că delegaţia Federaţiei Ruse, reprezentanţii Ucrainei şi ai Misiunii OSCE în CUC au susţinut solicitarea delegaţiei RM, precum şi a faptului că chestiunea în cauză a fost discutată de către reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, care au ajuns la un consens de principiu, reprezentanţii Tiraspolului în CUC s-au opus cu vehemenţă identificării unei soluţii pozitive.

Cu regret, trebuie să menţionăm că, pentru a-şi justifica refuzul, reprezentantul Tiraspolului în CUC, Oleg Beleakov, a invocat, de o manieră devenită deja tradiţională, argumente aberante, rupte de realitate, cum ar fi, bunăoară, faptul că pentru astfel de acţiuni ar fi necesară „reanimarea” escadrilei de elicoptere din cadrul FMP ale FR, aflate în prezent în conservare.

De asemenea, Comisia a audiat și aprobat două rapoarte săptămânale despre situația din Zona de Securitate.

Următoarea ședință a CUC este preconizată pentru 5 octombrie 2017.

img17007510

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!