ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei

17:18 | 06.10.2017 Categorie: Comunicate

IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” celebrează astăzi 200 de ani

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Astăzi, 6 octombrie curent, prima şi cea mai mare instituţie din ţară, IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” a marcat 200 ani de la fondarea instituţiei. Evenimentul a întrunit doctori şi persoane notorii din întreaga țară și de peste hotare. Sărbătoarea a început cu o conferinţă ştiinţifică internaţională, în cadrul căreia au participat doctori din Republica Moldova, România, Japonia, Germania, Rusia, Italia. Aceştia au prezentat rapoarte ştiinţifice în care au vorbit despre modernizarea sectorului sănătăţii, inovațiile medicale și aparatele din domeniu de ultimă generaţie. 

Directorul IMSP SCR „Timofei Moşneaga”, Anatol Ciubotaru a subliniat că această sărbătoare este de o importanţă majoră, întrucât aici se tratează oamenii din întreaga țară. În anul 1877, spitalul avea doar 3 secţii, dintre care una de chirurgie, iar la moment sunt 14 secţii chirurgicale, unde sunt operaţi cei mai gravi bolnavi. Totodată, directorul a menţionat că la moment, SCR dispune de cele mai performante utilaje medicale, specialişti de înaltă categorie, iar în viitor îşi propune să fie deschisă secţia de chirurgie a nou-născuţilor.

Prezentă la conferință, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș a mulțumit conducerii și tuturor medicilor instituției pentru profesionalism, dedicație și abnegație, menționând că în cele două veacuri de funcţionare, la Spitalul Clinic Republican s-a scris istoria medicinii moldoveneşti.

„Mii de pacienţi, din toată ţara, pe timp de pace sau de război, au primit îngrijiri aici. Istoria instituţiei s-a construit prin efortul fiecărui medic extraordinar care şi-a exercitat profesia cu pasiune, dăruire şi respect pentru pacienţi. Dragi colegi, vă mulţumesc, vă felicit şi vă doresc să vă faceţi datoria cu aceeaşi dedicare, în fiecare zi”, a accentuat ministra.

Tot în această zi, cu ocazia celebrării a 200 de ani de la fondare a instituţiei a fost inaugurată placa comemorativă a lui Timofei Moşneaga, fostul medic-şef al spitalului, care personal a contribuit la construirea blocului actual al SCR. Timofei Moşneaga a condus spitalul mai bine de patru decenii.

La dezvelirea plăcii comemorative au venit cei care îl cunoşteau personal, dar şi pacienţii acestuia, foşti colegi și prieteni, printre care: maestrul Eugen Doga, maestrul Mihai Munteanu, academicianul şi rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, Anatol Ababii etc.

Menționăm că, în luna iulie curent, conform hotărîrii Guvernului Republicii Moldova, Spitalul Clinic Republican poartă numele fostului director Timofei Moșneaga, care a condus instituția timp de 43 de ani.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!