ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un Centru turistic sportiv pentru 1500 de locuri este construit în satul Costeşti, raionul Ialoveni

14:51 | 11.10.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Construcţia Complexului turistic sportiv este un program de anvergură implementat în prezent în satul Costeşti, raionul Ialoveni. Proiectul are un buget de aproximativ 32,5 milioane de lei şi, lansat în 2016, urmează să fie finalizat în anul 2018, informează MOLDPRES.

Primarul de Costeşti, Natalia Petrea, a informat că beneficiarii proiectului vor fi cei aproape 38 de mii de locuitori din Costeşti, precum şi din satele vecine. Construcţia Complexului turistic sportiv prevede amenajarea stadionului vechi din sat, ce va include acoperirea terenului pentru fotbal cu gazon artificial, crearea unei arene cu acoperiş pentru 1500 de locuri, piste pentru alergări, echipament modern, dotat cu sisteme de inginerie sanitară, parcare pentru turişti etc. Partenerii proiectului sunt Consiliul raional şi Primăria Ialoveni, primăriile satelor Moleşti, Hansca, Zâmbreni şi Pojăreni, precum şi Federaţia Moldovenească de Fotbal, care va oferi gazonul sintetic pentru câmpul de fotbal. Mare parte din finanţarea proiectului este asigurată de Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (22,5 mln de lei), iar restul este contribuţie locală.

„Acest Centru a fost o mare provocare pentru Primăria Costeşti, însă avem toată motivaţia să-l ducem la bun sfârşit. Cel puțin pentru faptul că echipa locală de fotbal, atât juniorii, cât şi seniorii, deţin întâietatea în Campionatul raionului”, a menţionat Natalia Petrea.

Satul Costeşti are o experienţă bogată în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, ultimul fiind construcţia Casei de ambalare a fructelor, lansată în anul 2015. Iar după finalizarea Centrului turistic sportiv, autorităţile de la Costeşti preconizează să dezvolte „Oraşul medieval”, alt proiect de proporţii, menit să sporească atractivitatea turistică a localităţii.

„Suntem ambiţionaţi să le ducem la capăt pe ambele. După ce am pus la punct mai multe aspecte economice și am devenit primii pe ţară la numărul de instalaţii frigorifice, intenţionăm să ne ocupăm şi de partea culturală a comunei, care este ca o cenuşăreasă – frumoasă, dar săracă. Mai ales că avem potenţial istoric în zonă, care dacă ar fi valorificat la justa valoare, ar putea fi şi mai important ca Orheiul Vechi”, a precizat Natalia Petrea pentru MOLDPRES.

Satul Costeşti din raionul Ialoveni este una dintre cele mai mari localităţi rurale din ţară, cu aproximativ 11 mii de locuitori. În prezent la Costeşti activează trei şcoli şi patru grădiniţe de copii. Localitatea are un buget de 14 milioane de lei, dintre care peste 30% sunt venituri proprii. Localnicii sunt primii pe ţară la cultivarea strugurilor de masă, la Costeşti activând şi o Asociaţie a producătorilor de struguri de masă, care are stabilite relaţii de colaborare în multe ţări cu istorie vitivinicolă. „Noile posibilităţi care apar în sat datorită proiectelor susţinute de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi partenerii externi fac ca oamenii să se întoarcă şi să dezvolte afaceri acasă, mai ales că avem condiţii”, a subliniat primarul satului Costeşti, Natalia Petrea, care a găzduit ieri un grup de jurnalişti interesaţi de proiectele regionale. 

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17007911

img17007911

img17007911

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!