ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bălţi a fost inaugurat Consulatul Onorific al Republicii Cehe

08:45 | 13.10.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. La Chişinău s-a desfășurat joi o nouă rundă de consultări interministeriale moldo-cehe la nivel de viceminiştri de Externe, partea moldoveană fiind reprezentată de către viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Lilian Darii, iar cea cehă de către viceministrul Afacerilor Externe, Jakub Dürr. Agenda discuțiilor a cuprins aspecte privind dinamica relațiilor moldo-cehe, securitatea regională, afacerile europene, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE, dialogul dintre cei doi oficiali a evidențiat cooperarea bilaterală activă dintre Republica Moldova şi Republica Cehă, fiind subliniată necesitatea menținerii acestui trend ascendent. Astfel, a fost subliniată deschiderea ambelor părți pentru intensificarea cooperării comercial-economice și în alte domenii sectoriale. În context, a fost salutată tendința ascendentă a schimburilor comerciale în 2016-2017, fiind exprimată necesitatea menținerii acesteia.

Viceministrul Lilian Darii a ținut să reitereze hotărârea fermă a Guvernului Moldovei în implementarea agendei de reforme care decurge din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, exprimând mulțumiri autorităților cehe pentru sprijinul oferit în acest sens.

Viceministrul Jakub Dürr a apreciat progresul înregistrat în evoluția relațiilor dintre cele două țări, confirmând disponibilitatea guvernului ceh de a susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor structurale și atingerea obiectivelor stabilite, conform agendei sale europene.

Cu privire la cooperarea dintre cele două țări în cadrul organizațiilor internaționale, problematica securității regionale și sfidările la adresa securității pe continentul european, a fost evidențiată interacțiunea eficientă dintre cele două state la ONU, OSCE, Consiliul Europei. Ambii oficiali au remarcat dinamica pozitivă în colaborarea dintre Republica Moldova şi Grupul de la Visegrád.

În cadrul discuțiilor, a fost efectuat un schimb de opinii cu privire la sfidările și amenințările la adresa securității regionale. Viceministrul Darii a menționat eforturile depuse de autoritățile moldovene în vederea identificării în cadrul negocierilor în formatul „5+2” a unei soluții cuprinzătoare și durabile pentru problema transnistreană, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și oferirii unui statut special pentru regiunea transnistreană.

În aceeași zi, oficialii moldovean şi ceh au participat la inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Cehe la Bălţi.

img17007976

img17007976

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!