ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul-Concurs Internaţional „A ruginit frunza din vii” şi-a desemnat laureaţii

10:54 | 23.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. Cea de-a X-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Muzică Corală „A ruginit frunza din vii”, care s-a desfăşurat în R. Moldova în perioada 19-22 octombrie, s-a încheiat ieri seară la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat 22 de formaţii corale din R. Moldova, România, Bulgaria, Macedonia şi Ucraina.

Solicitată de MOLDPRES, preşedintele Asociaţiei Muzical-Corale din R. Moldova, Elena Marian, unul dintre organizatorii Festivalului, a menţionat că acesta are drept scop promovarea artei muzicale corale pe plan naţional şi internaţional. Potrivit sursei citate, în competiţie au evoluat patru categorii de formaţii: coruri de copii, de tineret,  mixte, coruri de cameră şi ansambluri vocale, care au fost apreciate conform unui barem de 30 de puncte.

La categoria ansambluri vocale, cu diplomă de aur au fost distinse ansamblurile vocale „Mravojalmier” din Chişinău (dirijor – Natalia Barabanşicov), „Mira” din Iaşi, România (dirijor – Petronela Dârţu) şi „Lira” din Odesa, Ucraina (dirijor – Natalia Savenco), iar la categoria coruri camerale de diploma de aur s-a învrednicit corul „Osanna” din oraşul Ivano-Frankovsk, Ucraina (dirijor – Liybov Terleţka).

Corul „Doina Nistrului” din oraşul Rezina (dirijor – Ion Scutelnic) a obţinut diploma de aur, la categoria coruri mixte, corul „Doiniţa” din Sireţ, Străşeni (dirijor – Svetlana Rebeja) – diploma de argint şi corul „Sedyanka” din Bulgaria (dirijor – Lidiya Kuleva), la aceeaşi categorie, - diploma de argint.

La categoria coruri de tineret, diploma de aur i-a revenit corului „Kud Stiv Naumov” din oraşul Bitola, Macedonia (dirijor – Liubomir Trifunovski), iar diploma grand-prix la aceeaşi categorie – corului „Resonance” din Cernăuţi, Ucraina (dirijor - Olga Ciurikova–Cuşnir). La categoria coruri de copii, cu diplomă de aur s-a ales corul „Lia-Ciocârlia” (dirijor (Svetlana Istrate) şi cu diplomă de argint – corul „Sincopa” din Floreşti (dirijor – Ina Panfil).

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Muzical-Corală în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Fundaţia Est-Europeană prin intermediul fondurilor oferite de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Suediei, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Mitropolia Moldovei şi alte instituţii.

Prima ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Muzică Corală „A ruginit frunza din vii” a avut loc în 2007. 

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17008256

img17008256

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!