ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compania SEBN va da în exploatare o uzină de producere a cablajelor în Republica Moldova

15:30 | 23.10.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. Compania germano-japoneză Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN) va da în exploatare, pe 30 octombrie 2017, la Orhei, o fabrică de producere a cablajelor pentru industria auto, oferind aproximativ 2500 de locuri noi muncă. Despre aceasta se menționează într-un articol publicat în ziarul economic "Logos-Press", relatează MOLDPRES.

SEBN și-a început activitatea în Republica Moldova la finele anului 2015, iar discuțiile cu privire la posibila sa intrare pe piața moldovenească au început în noiembrie 2013. Actualul director al reprezentanței SEBN în R. Moldova, Igor Corman, care în acea perioadă deținea funcția de președinte al Parlamentului, în cadrul unei vizite în Germania, i-a invitat pe reprezentanții SEBN în Moldova. Invitația a fost acceptată, astfel că vizita în țara noastră a fost efectuată deja la sfârșitul anului.

"La doi ani după prima întâlnire cu investitorii, Igor Corman a renunțat la activitatea legislativă și a decis să se alăture organizării și implementării proiectului. Astfel, a preluat conducerea noii companii, care a fost înregistrată în R. Moldova în decembrie 2015. De la început, împreună cu directorul de producere, Jerzy Lalouk, cetăţean polonez, au început să selecteze o echipă de manageri și, de asemenea, au pregătit contractele necesare pentru construcția noii fabrici", scrie ziarul.

Afacerea a început de la zero, iar în prezent, compania are peste 470 de angajați. Inițial, producerea de cablaje a fost lansată în cadrul unui hangar închiriat temporar cu o suprafață de 2,6 mii metri pătrați.

"Producerea industrială a cablajelor a fost lansată în august 2016. În acel an, vânzările s-au ridicat la aproximativ 3,8 milioane de euro. Tot în august 2016, a fost începută construcția fabricii la periferia orașului Orhei. În acest scop, a fost selectată compania austriacă Strabag. De notat, că lucrările de construcție sunt derulate pe o suprafață de 8 hectare", menționează ziarul.

"Logos-Press" scrie că intențiile serioase ale companiei SEBN în R. Moldova sunt confirmate de cifre. Astfel, doar pentru construcția uzinei pe o suprafață de aproximativ 27 mii de metri pătrați au fost utilizate 22 de milioane de euro. Investiția efectuată la prima etapă, inclusiv costul echipamentelor, constituie circa 30 de milioane de euro.

”Un investitor de această talie acordă o atenție deosebită forței de muncă. În acest sens, SEBN are o strategie clară și bine gândită. Am elaborat o strategie de recrutare. Avem angajați din Chișinău, Orhei și din satele din vecinătate. Mă bucur că am reușit să întâlnesc aici oameni tineri și cu experiență, care doresc și sunt pregătiți să lucreze", a spus Igor Corman.

Deocamdată, compania SEBN nu a lansat o campanie de promovare a anunțurilor privind locurile existente de muncă, însă oamenii vin de sine stătător. La această etapă, accentul este pus pe locuitorii din or. Orhei și din regiune, dar, potrivit conducerii întreprinderii, dacă va fi necesar, poate fi organizată transportarea lucrătorilor la distanțe și de 25-30 km.

Piața de desfacere pentru producția SEBN este asigurată, deoarece negocierile cu potențialul client sunt derulate cu mult timp înainte. De asemenea, compania nu are dificultăți cu materia primă, care este importată.

Compania SEBN nu exclude probabilitatea de a-și extinde afacerea pe teritoriul R. Moldova. Potrivit lui Igor Corman, el își dorește ca în următorii 4-5 ani în Moldova să activeze nu doar o uzină SEBN.

(Editor L. Alcază)

img17008272

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!