ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

16:43 | 23.10.2017 Categorie: Comunicate

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. 

Modernizarea celor mai tranzitate posturi vamale de la frontiera moldo-română, discutată cu autoritățile de resort din România

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a avut la București o întrevedere de lucru cu Mirela Călugăreanu, Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din România. La întrevedere au participat și Nicolae Pietrăreanu, Vicepreședintele ANAF, coordonator al activităţii Direcţiei Generale a Vămilor, Valentin Claudiu Constantin, Secretar general adjunct al ANAF, Bogdan Mihei, Director General al Direcției Generale a Vămilor, precum și Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio.

Oficialii au remarcat relațiile speciale de colaborare și parteneriat strategic între autoritățile reprezentate și au discutat despre perspectivele și oportunitățile de consolidare în continuare a colaborării bilaterale instituite.

În special, au fost abordate aspectele implementării Proiectului ”Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv posturilor vamale Leușeni-Albița, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Galați” din cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană cu un buget de 10 mln. euro, beneficiarii căruia sunt Agenția Națională de Administrare Fiscală din România – Lider de Proiect și Serviciul Vamal al Republicii Moldova – Partener.

În acest context, Părțile au convenit asupra acțiunilor imediat următoare pentru încadrarea în termenul agreat de depunere a documentației tehnice necesare. Acțiunile respective au fost coordonate cu Virgil - Alin Chirilă, Secretar de Stat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene din România și Iulia Hertzog, Director al Direcției AM Programe Cooperare Europeană din cadrul Autorității de Management pentru Program a Ministerului.

Directorul General al Serviciului Vamal din Republica Moldova i-a informat pe interlocutori despre definitivarea tuturor formalităților aferente procedurii de accesare a fondurilor destinate reabilitării celor trei puncte de trecere. ”Modernizarea posturilor vamale reprezintă una dintre prioritățile de bază ale Serviciului Vamal, motiv pentru care ne-am angajat plenar în realizarea tuturor acțiunilor ce se impun pentru accelerarea implementării unui proiect de o asemenea anvergură”, a mai menționat în intervenția sa Vitalie Vrabie.

Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, a încurajat ambele Părți pentru unificarea eforturilor comune în vederea realizării cu succes a acestui proiect de o importanță majoră pentru Republica Moldova și România, dar și pentru regiune în general, prin prisma managementului integrat al frontierei în beneficiul facilitării comerțului și accelerării trecerii frontierei.

Programul vizitei de lucru a inclus și o întrevedere cu conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Direcției Generale a Vămilor din România asupra subiectelor de fluidizare a traficului transfrontalier de mărfuri și călători, precum și de combatere a fraudelor la frontiera externă a UE, conform Planului de cooperare bilaterală din 28.12.2015.

În special, au fost discutate diverse aspecte în ceea ce privește dezvoltarea instrumentelor de facilitare a comerțului, simplificarea trecerii frontierei, îndeosebi în contextul aprobării inițierii negocierilor asupra proiectului Acordului interguvernamental între Republica Moldova și România referitor la instituirea controlului comun în punctele de trecere situate pe frontiera dintre cele două state.

De asemenea, conducătorii autorităților vamale s-au focusat pe dimensiunea de consolidare a cooperării transfrontaliere în vederea contracarării traficului ilicit cu mărfuri, în special a traficului ilicit cu țigarete.

Totodată, Părțile au convenit referitor la continuarea organizării evenimentelor de dezvoltare profesională a lucrătorilor vamali, prin schimbul de experiență în domenii de interes comun.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!