ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Inspecția rusă Rosselhoznadzor a interzis importul a 20 tone de mere din R. Moldova

12:42 | 07.12.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Serviciul Federal de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar Rosselhoznadzor a interzis importul a circa 20 tone de mere din Republica Moldova, a anunțat printr-un comunicat autoritatea de supraveghere, informează MOLDPRES

”În urma efectuării controlului fitosanitar de carantină în Punctul internațional vamal Krupeț din regiunea Kursk, specialiști ai Direcției Rosselhoznadzor au depistat larve ale moliei orientale (Grapholitha molesta Busck) în lotul de 19.755 tone de mere, livrate din Republica Moldova societății cu răspundere limitată ”SILT” din regiunea Moscova”, se spune în comunicat.

Rosselhoznadzor a adăugat că importul a fost interzis în corespundere cu legislația în vigoare în domeniul carantinei plantelor și în scopul de a preveni răspândirea dăunătorilor pe teritoriul Federației Ruse.

Este al optulea lot de mere și prune interzis pe piața rusă, după ce la începutul lunii august 19,7 tone de prune moldovenești au fost oprite la punctul vamal Krupeț. În toate cazurile Serviciul fitosanitar rus a anunțat că a fost depistată molia orientală „Grapholitha molesta Busck”.  În total a fost interzisă intrarea pe piața rusă a 197,6 tone de fructe.

Anterior directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, a declarat că loturile de mere și prune întoarse până acum din Rusia, pe motiv că s-ar fi depistat în ele „molia orientală”, care este motiv de carantină pe teritoriul acestei țări, au fost verificate în Republica Moldova, nefiind depistate neconformități. Totodată, șeful ANSA a menționat că deși pe  piața Uniunii Europene au fost livrate sute de mii de tone de fructe, nu a parvenit nici o pretenție de neconformitate.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img17009518

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!