ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrei Galbur a reiterat cererea de retragere a trupelor ruse în discursul său la Consiliul Ministerial al OSCE de la Viena

14:28 | 07.12.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Galbur a rostit, astăzi, o alocuţiune la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE care se desfăşoară la Viena în perioada 7-8 decembrie, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

În discursul său, şeful diplomaţiei moldoveneşti a abordat chestiuni de actualitate de pe agenda OSCE, punctând importanţa unei atitudini cuprinzătoare la capitolul securitate, necesitatea revitalizării controlului armamentelor convenţionale în Europa, precum şi onorării angajamentelor internaţionale asumate de către statele participante, măsuri care fundamentează capacităţile şi eforturile organizației în vederea prevenirii şi gestionării crizelor din regiune, implicit a celei ucrainene, având în vedere impactul ei pentru mediul de securitate regional.

În ceea ce priveşte conflictul transnistrean, ministrul Galbur a reconfirmat importanţa procesului de negocieri în formatul „5+2” şi, în context, a reuniunii de la Viena din 27-28 noiembrie 2017. El a exprimat mulţumiri preşedinţiei austriece a OSCE pentru aportul ei valoros în acest sens. Oficialul moldovean a subliniat determinarea autorităţilor de la Chişinău de a continua eforturile susţinute în vederea identificării unei soluţii cuprinzătoare şi durabile prin acordarea unui statut special regiunii transnistrene, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

Cu titlu special, ministrul Andrei Galbur a declarat că “Republica Moldova rămâne profund preocupată de prezenţa ilegală continuă a trupelor militare străine pe teritoriul său. Reiterăm cu fermitate cererea noastră de retragere completă a forţelor militare ruse din Moldova în conformitate cu angajamentele internaționale şi prevederile Constituției Republicii Moldova”.

De asemenea, a fost reiterată solicitarea de a iniția discuţii pertinente în vederea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă sub mandat internaţional.

img17009524

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!