ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Publicitatea băuturilor alcoolice va fi restricționată

16:04 | 07.12.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Publicitatea băuturilor alcoolice la TV și radio va fi interzisă în timpul zilei și seara în orele de prime-time și va fi permisă doar noaptea, în intervalul orelor 22.00 - 7.00.  Un proiect de lege ce prevede acest lucru a fost adoptat astăzi în lectură finală de către Legislativ cu votul a 59 de deputați, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, în publicațiile periodice, reclama la produsele alcoolice va fi interzisă pe prima și ultima pagină, dar și pe copertă. De asemenea, băuturile alcoolice nu vor putea fi promovate în preajma școlilor, spitalelor, bisericilor, terenurilor de sport, penitenciarelor, cimitirelor, unităților militare și șantierelor de construcții. 

Totodată, această reclamă nu trebuie să fie adresată minorilor, iar băuturile nu vor putea fi promovate ca produse cu proprietăți terapeutice sau de vindecare a unor boli.

Legea stabilește că băuturile alcoolice vor putea fi promovate în zonele stabilite de autoritățile locale pentru organizarea unor manifestări.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, R. Moldova se numără printre țările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor – 16,8 litri pe an. Rata deceselor cauzate de alcool este de 222 la 100.000 de locuitori.

Datele statistice arată că în Moldova, aproximativ nouă la sută dintre bărbați și trei la sută dintre femei consumă zilnic alcool, iar consumul de vin de casă reprezintă 28,8 la sută.

În evidența spitalelor din țară se află, în prezent, 47 de mii de persoane care suferă de alcoolism.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17009531

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!