ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activitatea muzeelor din R. Moldova va fi reglementată de o nouă lege

16:36 | 07.12.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi în lectură finală proiectul Legii muzeelor, care are drept scop modernizarea și eficientizarea activităţii muzeelor din Republica Moldova, relatează MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat și înaintat la propunerea Ministerului Culturii în contextul implementării Programului legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, și în scopul implementării Strategiei de dezvoltare a culturii “Cultura 2020”.

Noua lege va reglementa înființarea și clasificarea muzeelor, patrimoniul muzeal, baza tehnico-materială și finanțarea instituţiilor muzeale. Totodată, în scopul monitorizării eficiente a activităţii muzeale, a fost introdusă în legislație procedura de acreditare, reorganizare și lichidare a muzeelor.

Documentul prevede și crearea unui Centru metodic în domeniul muzeografiei, care va acorda asistență instituțiilor de profil.  Activitatea Centrului va fi coordonată de către Direcția Patrimoniu Cultural în cooperare cu Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17009534

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!