ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va decide dacă renunță la trecerea la ora de vară, odată cu publicarea rezultatelor evaluării Directivei europene

19:23 | 13.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. Guvernul Republicii Moldova va decide dacă trece sau nu la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la Directiva 2000/84/CE privind dispozițiile referitoare la ora de vară. Astăzi, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care cere Comisiei Europene să efectueze o evaluare a Directivei 2000/84/CE și, în caz de necesitate, să prezinte propuneri de revizuire a acesteia, comunică MOLDPRES cu referire la serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Deputații europeni au argumentat că mai multe inițiative au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară și care are loc în ultima zi de duminică din luna martie și, respectiv, octombrie. De asemenea, mai multe studii efectuate indică anumite efecte negative asupra sănătății.

Directiva privind schimbarea orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană.

În acest an, trecerea la ora de vară ar urma să se facă la data de 25 martie. În această zi, la ora 02:00 se trece la timpul ”de vară” prin transferul acelor ceasornicului înainte cu o oră. Această decalare cu +1 oră se practică în Republica Moldova, precum și în țările vecine România și Ucraina, ca mijloc de economisire a energiei electrice. Pe parcursul anilor au parvenit propuneri de a renunța la această practică, fiind invocate unele prejudicii aduse sănătății persoanelor în etate sau a celor ce suferă de anumite boli cronice.

În anul 2017, la solicitarea Ministerului Economiei, Institutul Național de Metrologie în comun cu reprezentanți ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie al AȘM, Institutului de Energetică al AȘM, Universității de Stat de Medicină şi Farmacie au efectuat un studiu în scopul elucidării oportunității trecerii Republicii Moldova la orarul de vară, urmare a căruia s-a constatat că aceasta este oportună. 

(Editor M. Jantovan)

img18001168

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!