ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia susține ferm parcursul european al Republicii Moldova

13:14 | 25.05.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Polonia susține ferm parcursul european al Republicii Moldova și va acorda întreg sprijinul și expertiza autorităților de la Chișinău în implementarea Acordului de Asociere RM-UE și Zonei de Liber Schimb Complex şi Cuprinzător (DCFTA). Declarația a fost făcută de subsecretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, Bartosz Cichocki, în cadrul întrevederii cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

În opinia oficialului polonez, de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Polonia (14 iulie 1992), ţările noastre au atins un nivel avansat de cooperare, grație unui dialog constructiv atât la nivel politic, cât și comercial-economic, cultural, social, educațional etc.

Referindu-se la parcursul european al țării noastre și procesul de realizare a Acordului de Asociere RM-UE, Ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că Polonia este unul dintre cei mai activi suporteri ai parcursului european al Republicii Moldova, fiind organizate deja patru reuniuni a Forumului moldo-polon pentru integrare europeană, cu participarea a numeroşi experţi şi diplomaţi din ambele ţări.

Tudor Ulianovschi și Bartosz Cichocki au avut un schimb de opinii privind colaborarea bilaterală între două state în diferite organizații internaționale, în special în condițiile deținerii de către Polonia a președinției rotative lunare a Consiliului de Securitate al ONU. În context, șeful diplomației moldovenești a apreciat poziția Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, în cadrul dezbaterii de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU cu genericul „Consolidarea şi promovarea dreptului internaţional în contextul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale” (17 mai 2018), privind promovarea unui dialog deschis, constructiv şi respectuos, care să contribuie la soluţionarea cu succes aşa-numitelor conflicte îngheţate din Moldova, Georgia şi Nagorno-Karabah, menţionând că aceste conflicte constituie încălcări clare ale dreptului internaţional, care pot şi ar trebui să fie abordate de Consiliul de Securitate.

În cadrul întrevederii oficialii au efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual şi modalităţile de consolidare a dialogului politic între Republica Moldova şi Republica Polonă, cu accent pe intensificarea vizitelor reciproce la nivel înalt, precum şi cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale şi securitatea regională. Demnitarii au menţionat, de asemenea, intensificarea relaţiilor economice şi a schimburilor comerciale bilaterale, pronunţându-se pentru dezvoltarea în continuare a acestora prin diversificarea domeniilor de colaborare, inițierea unor noi proiecte investiționale cu participarea mediului de afaceri din Moldova și Polonia.

În prezent între Republica Moldova și Polonia sunt semnate 37 de tratate de colaborare bilaterală, care reglementează diverse domenii de activitate: politic, comercial-economic, financiar, transport, securităţii sociale, sănătăţii şi ştiinţelor medicale etc. 

img18004384

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!