ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul vrea să atragă investiții de 1,3 miliarde de euro printr-un program de dobândire a cetățeniei moldovenești

13:39 | 11.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Guvernul de la Chișinău vrea să atragă, în următorii cinci ani, investiții de 1,3 miliarde de euro în urma implementării Programului de dobândire a cetățeniei prin investiții. Acesta va fi elaborat și promovat de un consorțiu internațional selectat prin concurs public. Contractul care stabilește condițiile de parteneriat a fost semnat astăzi la Chișinău, transmite MOLDPRES. 

Ministerul Economiei și Infrastructurii a specificat într-un comunicat de presă că cetățenia Republicii Moldova prin investiții va fi acordată doar solicitanților care îndeplinesc cele mai bune standarde internaționale. Aceștia vor fi supuși unei verificări a reputației economice și financiare, care se va desfășura în patru etape. Verificările la primele nivele vor fi efectuate de companii globale de diligență și se vor axa pe verificarea antecedentelor și validarea informațiilor cuprinse în formularele de cerere. Ultimul nivel va include analiza riguroasă a aplicanților la Program prin autorități precum Interpol, SIS, MAI, CNA.

„Cetățenia pentru investiții este o formă care se aplică în mai multe state, precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia. Guvernul a elaborat acest instrument având la bază bunele practici internaționale și contând pe identificarea unui partener bun. Acum, când partenerul a fost identificat, semnăm contractul cu încrederea că în următorii cinci ani volumul investițiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro”, a punctat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Conform contractului, Consorțiul va suporta riscul economic, costurile și cheltuielile inițiale și continue aferente proiectării tehnice, implementării, activității consultative, acordării instruirilor, precum și promovării internaționale a Programului. Guvernul nu va finanța din mijloace publice Consorțiul pentru serviciile prestate, iar costurile și cheltuielile acestuia vor fi acoperite din comisioanele achitate de către solicitanții cetățeniei prin investiții, a precizat Ministerul Economiei și Infrastructurii.

(Reporter N. Sandu, editor A. Răileanu)

img18005981

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!