ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instituțiile de învățământ superior vor putea fonda incubatoare de inovare

12:00 | 06.12.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Autoritățile publice centrale și locale, dar și instituțiile de învățământ superior, vor putea fonda parcuri științifico-tehnologice și incubatoare de inovare. Decretul de promulgare, dar şi legea cu privire la parcurile ştiinţifico-tehnologice și incubatoarele de inovare vor fi publicate în numărul de mâine al Monitorului Oficial, informează MOLDPRES.

Noile reglementări prevăd că dreptul de a fonda parcuri şi incubatoare de inovare îl vor avea nu doar clusterele, ci și autoritățile publice centrale și locale, asociațiile create prin acord de asociere, instituțiile de învățământ superior.

Crearea parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi a incubatoarelor de inovare va fi simplificată, iar rezidenții vor beneficia de mai multe stimulente. Statul, prin intermediul autorităţilor centrale şi locale, va oferi în folosinţă gratuită bunurile imobile proprietate publică pentru crearea şi dezvoltarea parcului ştiinţifico-tehnologic şi/sau incubatorului de inovare. Totodată, vor exista reduceri la calcularea plăţii pentru arendă, iar în primii doi ani de activitate rezidenții vor fi scutiți de această plată.

În cadrul parcurilor ştiinţifico-tehnologice și incubatoarelor de inovare vor fi elaborate şi fabricate produse inovaţionale, vor fi susţinuți agenţii economici care se implică în implementarea rezultatelor cercetării şi însuşirea de noi tehnologii, vor fi atrase investiţii pentru realizarea noilor proiecte.

Noile prevederi vor intra în vigoare după expirarea termenului de nouă luni de la data publicării. Guvernul în termen de şase luni de la data publicării va aduce actele sale normative în conformitate cu prezenta lege şi va elabora actele normative necesare pentru executarea acesteia.

img18010917

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!