ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul copiilor cu nevoie speciale care merg la scoală a crescut cu 45% în ultimii ani

12:20 | 06.12.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. În anul curent, în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova îşi fac studiile 9952 de copii cu cerințe educaționale speciale, cu circa 45 la sută mai mulți față de anul 2013. Datele au fost făcute publice astăzi în cadrul conferinței naționale „Asigurarea dreptului la educație pentru copiii cu dizabilități”, comunică MOLDPRES.

Conferinţa a fost organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, împreună cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF Moldova) și Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției familiei și copilului, în contextul implementării Programului de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020. 

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, a menţionat că sistemul de educație și cele conexe se adaptează continuu pentru realizarea educației de calitate pentru toți. „Nici un copil nu poate fi exclus din sistemul de învățământ din cauza dizabilității. Educația incluzivă cere recunoașterea modificărilor din cadrul întregului sistem de învățământ. Suntem de acord că nu pot exista două sisteme de învățământ: școli generale și școli speciale. Recunoaștem că nu suntem în măsură să implementăm această prevedere imediat, atâta timp cât nu ne vom atinge angajamentul asigurării disponibilității, accesibilității, acceptabilității și adaptabilității sistemului de învățământ în ansamblu”, a spus Chistol.

Participanții la conferință au adoptat o rezoluție, prin care autoritățile, instituțiile din educație, asistență socială și sănătate, părinții și copiii, membrii societății civile își asumă angajamentul comun să colaboreze pentru eliminarea barierelor și crearea oportunităților de acces la educație pentru toți copiii.

img18010923

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!