ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Finanțelor a lansat procesul de implementare a reformei salarizării în sectorul public

16:27 | 06.12.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Finanțelor a anunțat astăzi lansarea procesului de implementare a reformei salarizării în sectorul public. Peste 150 mii de angajați din instituțiile finanțate de la buget vor primi, de la 1 decembrie, salarii majorate. Angajații din sănătate și educație vor primi salarii cu 24-25 la sută mai mari, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, informează MOLDPRES.

Hotărârea respectivă nu vizează circa 50 mii de bugetari care au în prezent salarii mari, s-a mai anunțat în conferința de presă. De cele mai mari majorări vor beneficia tinerii specialiști.

Primul succes al acestei reforme este că s-a reușit aducerea sistemului public într-un singur sistem de salarizare, a declarat Ion Chicu, propus pentru funcția de ministru al Finanțelor. El a adăugat că în procesul de implementare a reformei se vor parcurge câteva etape esențiale: publicarea legii, elaborarea cadrului normativ secundat, acordarea suportului metodologic și didactic instituțiilor bugetare în procesul de elaborare a actelor aferente și calcului salariilor, monitorizarea procesului de implementare a reformei în instituțiile bugetare, evaluarea primei etape de implementare a reformei, ajustarea acesteia după necesitate.

„Avem un plan de acțiuni detaliat cu ce urmează să facem în fiecare zi și oră. Deja în ședința din săptămâna următoare vor fi aprobate de guvern câteva acte normative. A fost lansat și Centrul de Apel cu privire la implementarea legii, acolo se pot adresa oamenii care au întrebări asupra noii legi. Un element important este stabilirea grupului de formatori”, a mai spus Ion Chicu. Potrivit acestuia, bugetarii vor primi salariu majorat deja în ianuarie.

Potrivit legii, va fi instituită o grilă unică de salarizare pentru toate autorităţile şi instituţiile publice. Noile reglementări definesc salariu lunar ca retribuţie bănească, care include salariul de bază şi toate sporurile, premiile şi alte drepturi salariale acordate suplimentar fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar. Salariu de bază va fi un element din partea fixă a remuneraţiei lunare la care are dreptul personalul din unităţile bugetare, corespunzător clasei de salarizare, în funcţie de categoria de calificare și vechimea în muncă. Treaptă de salarizare va include nivelul salariului de bază raportat la vechimea în muncă.

Documentul instituie Registrul funcţiilor din sectorul bugetar care va cuprinde 8 grupuri ocupaţionale de activitate bugetară, codificate cu litere. Printre acestea sunt administraţie publică, justiţie, apărare naţională,  ordine publică şi securitate a statului, învăţământ şi cercetare, cultură, tineret şi sport, asistenţă socială şi sănătate etc. Autoritatea responsabilă de gestionarea Registrului este Ministerul Finanţelor.

Una din garanţiile sociale ale noului sistem de salarizare vizează păstrarea venitului salarial total, în cazul în care conform noilor reguli de salarizare angajatului i se stabileşte un salariu mai mic decât cel deţinut anterior.

Costul implementării proiectului în instituţiile finanţate din bugetul de stat şi bugetele locale se estimează pe termen mediu (anii 2019-2021) la 3 950 mii de lei. Mijloacele sunt prevăzute în Cadrul bugetar pe termen mediu. Către anul 2021 se preconizează o creştere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajaţii instituţiilor finanţate din bugetul de stat şi de peste 55% - celor din bugetele locale.

img18010939

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!