ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un atelier de confecționare a măștilor a fost organizat la un muzeu din capitală

17:05 | 06.12.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Un atelier de confecționare a măștilor tradiționale cu genericul „Alaiul teatrului popular al sărbătorilor de iarnă”, organizat în colaborare cu Centrul național de conservare și promovare a patrimoniului cultural imaterial, a avut loc astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol, a menționat că evenimentul are drept scop de a promova măștile tradiționale și de a-i învăța pe copii să le confecționeze. El a subliniat că atelierul a fost condus de meșteri populari care și-au dedicat activitatea creării măștilor tradiționale: Marcel Ostrovschi din satul Hlinaia, raionul Edineț, Grigore Stamati din Ciutești, Nisporeni, Tatiana Popa din satul Palanca, raionul Călărași, Alexandru Melnic din orașul Glodeni, Vasile Popovschi din satul Cenac, raionul Cimișlia ș.a. De asemenea, la eveniment au participat profesori de educație tehnologică și conducători ai cercurilor de artă populară, elevi de la centrele de creație a copiilor din municipiul Chișinău.

”Cele mai bune măști confecționate astăzi vor fi prezentate în cadrul unei expoziții, care va fi inaugurată la sfârșitul lunii decembrie”, a mai spus Petru Vicol.

Directorul Muzeului ”Casa părintească” din satul Palanca, raionul Călărași, Tatiana Popa, a afirmat că măștile se păstrează din generație în generație. ”Noi avem la muzeu măști de 70-100 de ani. Măștile sunt folosite în toiul obiceiurilor de iarnă. La noi, la Palanca, de exemplu, colindatul începe de la biserică, cu binecuvântarea preotului și se încheie în satul Mândra. Iar de Sfântul Vasile, oamenii încep să se pregătească încă de la Sfântul Andrei. Pe 8  ianuarie, la muzeul nostru va avea loc Festivalul de colinde ”Un colind pentru eternitate”, care are menirea de a promova colindatul în ceată bărbătească, iar pe 13 ianuarie – Festivalul ”Malanca”, a precizat Tatiana Popa.

Tradiția impune ca măștile să fie confecționate numai de către anumiți meșteri. Unele localități din Republica Moldova au menținut măștile străvechi în cadrul unor obiceiuri mai mult sau mai puțin păstrate până prezent. Capra, ursul și alte jocuri cu măști sunt înscenate în Ajun de Sfântul Vasile, iar în nordul țării – în cadrul sărbătorii Malanca. Localitățile sudice păstrează obiceiul Alungatul iernii, de dinaintea Postului Mare al Paștelui. Alungatul iernii constă într-un alai purtând diverse măști, la care participă toți sătenii. Obiceiul este păstrat în satul Cenac, din raionul Cimișlia, meșterul popular Vasile Popovschi fiind animatorul acestei tradiții și un binecunoscut autor de măști. 

img18010940

img18010940

img18010940

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!