ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lotul naţional de judo va efectua un stagiu de pregătire la Cheile Gradiştei (România)

12:57 | 07.12.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Echipa naţională de judo masculin a plecat astăzi la staţiunea montană Cheile Gradiştei (România), relatează MOLDPRES.

Din lotul care se va antrena la altitudine timp de aproximativ două săptămâni fac parte următorii sportivi: Vadim Zaharia, Vadim Bunescu (ambii la categoria de greutate până la 66 de kilograme), Ion Nacu, Petru Pelivan, Victor Sterpu, Cornel Andrieş și Iulian Peatcovschi (toţi la categoria de greutate până la 73 de kilograme), Dorin Goţonoagă, Cătălin Marian şi Nicon Zaboroşciuc (toţi la categoria de până la 81 de kilograme), Eugen Matveiciuc, Mihail Marchitan şi Iurie Mocanu (toţi la categoria de greutate până la 90 de kilogarme). „Faptul că se vor antrena la înălţime, în munţi, este un mare plus. Din lot fac parte, practic, tot ce avem mai bun la ora actuală în judoul moldovenesc. Cei mai buni dintre ei vor concura în continuare la turneele internaţionale de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo (Japonia, 2020)”, a declarat pentru agenţie antrenorul emerit Mihail Ciudin.

Vadim Bunescu şi Nicon Zaboroşciuc se vor alătura echipei după ce vor concura astăzi la Sala Polivalentă din Bucureşti în finala Campionatului European printre cluburi. Ei sunt legitimaţi la echipa CSM Bucureşti.

Antrenamentele lotului naţional la Cheile Gradiştei vor fi dirijate de Valeriu Duminică, care exercită şi funcţia de secretar general al Federaţiei naţionale de profil.

Denis Vieru (66 kg), cel mai bun judocan moldovean al momentului (locul 15 mondial) se antrenează la Chişinău conform unui plan individual sub supravegherea antrenorului lotului naţional Veaceslav Bacal. El se pregătește de turneul Masters de la Guangzhou (China), programat pentru 15-16 decembrie. „Vom veni la Cheile Gradiştei după concursul din China şi vom continua pregătirile de turneele din anul viitor, foarte importante pentru calificarea la Olimpiada de la Tokyo”, a precizat Veaceslav Bacal.

Judoul este una dintre cele mai populare probe sportive în Republica Moldova. Primul medaliat la Campionatele Europene a fost Gheorghe Cotic (bronz, 1966, Luxemburg). Vicecampion european a devenit apoi Valentin Guțu (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. Trei judocani moldoveni au cucerit anterior medalii la Campionatele Mondiale: Victor Bivol (65 kg) a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere la Mondialele de la Paris (1997); Victor Florescu (90 kg) a devenit vicecampion mondial la Birmingham (1999), iar Sergiu Toma (81 kg) a cucerit bronzul la Mondialele din 2011 (Paris). Premianți la Europene au mai devenit: Victor Bivol, Oleg Crețu, Andrei Golban, Marcel Trudov, Nicolae Belocosov și Sergiu Toma. Mihail Malear a devenit anul curent campion mondial de veterani.

img18010962

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!