ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maduro a anunţat investiţii ruse de 6 miliarde de euro în sectoarele petrolier şi minier din Venezuela

13:18 | 07.12.2018 Categorie: Externe

Caracas, 7 dec. /MOLDPRES/. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat joi, de la Moscova, unde se află în vizită, investiţii ruse de 6 miliarde de dolari în sectoarele petrolier şi minier din ţara sa, paralizată de o profundă criză economică, transmite agenția AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

'Aceste două zile au fost intense (...) Am obţinut garanţia unei investiţii petroliere de peste 5 miliarde de dolari' şi 'contracte de peste 1 miliard de dolari' pentru exploatare minieră, a declarat Maduro la televiziunea de stat VTV.

Plecat luni seară spre Moscova, imediat după ce l-a primit pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Caracas, socialistul Maduro caută să obţină sprijinul aliaţilor săi, la ceva mai mult de o lună de la debutul celui de-al doilea său mandat, pe fondul izolării sale internaţionale.

'Vă susţinem eforturile de a aduce pacea socială şi toate acţiunile dumneavoastră vizând armonizarea relaţiilor cu opoziţia', a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, la începutul întâlnirii cu Nicolas Maduro.

'Şi, desigur, condamnăm toate acţiunile cu caracter evident terorist, toate tentativele de răsturnare a situaţiei cu ajutorul forţei', a subliniat Putin.

Nicolas Maduro a explicat joi că investiţiile ruse în domeniul petrolier vor lua forma unor 'întreprinderi mixte', al căror obiectiv va fi creşterea producţiei Venezuelei cu 'aproape 1 milion de barili pe zi'.

Producţia de ţiţei a Venezuelei s-a prăbuşit în ultimii zece ani, de la 3,2 la 1,1 milioane de barili pe zi, conform OPEC.

În septembrie, preşedintele Maduro a anunţat că Venezuela va creşte producţia destinată Chinei, la 1 milion de barili pe zi, ceea ce, potrivit experţilor, va necesita investiţii de aproximativ 5 miliarde de dolari.

Venezuela, care îşi obţine 96% din venituri din petrol, suferă de o lipsă de devize care a aruncat-o într-o criză acută, marcată de grave penurii. Fondul Monetar Internaţional prognozează o inflaţie de 1.350.000% pentru 2018 şi de 10.000.000% în 2019.

Rusia - al doilea creditor al Venezuelei, după China - a furnizat deja un sprijin financiar acestei ţări, prin reeşalonarea unei părţi a datoriei Caracasului către Moscova. 

img18010966

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!