ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul Ministerial al OSCE a salutat efortul Guvernului de la Chișinău în dosarul transnistrean

18:02 | 07.12.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Cea de-a 25-a reuniune a Consiliului de Miniștri al OSCE a adoptat, în sesiunea plenară de astăzi, Declarația cu privire la evoluțiile procesului de reglementare a conflictului transnistreană în formatul „5+2”, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare. 

Documentul reafirmă poziția fermă a statelor participante ale OSCE de a identifica o soluție comprehensivă, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu determinarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, în măsură să garanteze respectarea drepturilor inalienabile, politice, economice și sociale ale populației. 

Consiliul Ministerial apreciază realizările majore obținute pe marginea unor subiecte ce figurează în pachetul “Berlin plus” (apostila diplomelor, accesul la școlile cu predare în limba română, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, accesul la podul Gura Bâcului-Bâcioc, autovehiculele din regiunea transnistreană), dar și progresul substanțial marcat în problema telecomunicațiilor.

Actorii din formatul „5+2” sunt îndemnați să implementeze plenar înțelegerile convenite, construind un fundament solid pentru avansarea procesului de reglementare, continuând să interacționeze la toate nivelurile, cu obținerea unor progrese tangibile pe toate punctele agendei de negocieri agreate.

În textul Declarației ministeriale este accentuat rolul important al Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”) pentru identificarea unei soluții viabile și sustenabile a conflictului, cu reiterarea necesității ca părțile să se orienteze spre rezultate concrete și să conlucreze pe toate platformele de dialog existente și pe durata mandatului Președinției Slovaciei a OSCE care va fi exercitată pe parcursul anului 2019.

De asemenea, este apreciat angajamentul părților care facilitează rezolvarea unor probleme de durată. De asemenea, sunt încurajați mediatorii și observatorii să continue coordonarea eforturilor și să facă uz de toate instrumentele pentru avansare procesului de reglementare.

img18010980

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!